Οικονομία

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – «Χτύπησε» υψηλό 40ετίας

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – «Χτύπησε» υψηλό 40ετίας
ΗΠΑ: Υψηλό 40ετίας «χτύπησε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,9% για τον Φεβρουάριο.

Υψηλό 40ετίας «χτύπησε» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,9% για τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, επίσης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδο έτους σκαρφάλωσε στο 6,4% από 6% τον Ιανουάριο, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1982.Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,8%, κυρίως λόγω της ανόδου του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και της στέγασης, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των οχημάτων και σειράς άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Τι έδειξαν οι δείκτες

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τον Μάρτιο, εν μέσω των προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες έναντι 62,8 μονάδων τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στις 61 μονάδες. Ο δείκτης που μετρά τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον επόμενο χρόνο έφτασε στο 5,4% το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 67,8 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών έφτασε στις 54,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments