Focus

Ρεαλισμός: Γνωρίστε τον πρωτοπόρο καλλιτέχνη που άλλαξε το γκράφιτι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ρεαλισμός: Γνωρίστε τον πρωτοπόρο καλλιτέχνη που άλλαξε το γκράφιτι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή Φωτογραφίας: Westover Gallery - Birmingham Live

Ρεαλισμός: Το απίστευτο ταλέντο του Τέμπερ άλλαξε την αντίληψη του κοινού για το γκράφιτι και το τι ήταν δυνατό να γίνει με ένα σπρέι στον τοίχο. 

Ο καλλιτέχνης Arron Bird, γνωστός και ως Temper, πήρε ένα σπρέι για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών. Τότε τα χέρια του ήταν τόσο μικρά που έπρεπε να χρησιμοποιήσει δύο δάχτυλα για να σπρώξει το ακροφύσιο προς τα κάτω, αλλά κατάλαβε αμέσως ότι το γκράφιτι επρόκειτο να αλλάξει τη ζωή του.

«Μπορώ να το κάνω παράλληλα με το να συναντήσω  τον Θεό», περιγράφει ο Τέμπερ. «Ήξερα ότι θα ήταν μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου… Θα ήταν ο σωτήρας μου».

Δεν είχε άδικο. Το απίστευτο ταλέντο του Τέμπερ, ιδιαίτερα στον ρεαλισμό, άλλαξε την αντίληψη του κοινού για το γκράφιτι και το τι ήταν δυνατό να γίνει με ένα σπρέι στον τοίχο.

Η γέννηση ενός καλλιτέχνη

Ο Τέμπερ ήταν δημιουργικός από όσο θυμάται τον εαυτό του. Βρήκε μια διέξοδο για αυτό στους δρόμους και τους μετρό του Wolverhampton, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λέει ότι ποτέ δεν τον ενδιέφερε να παραμορφώσει με άσχημο τρόπο δημόσια κτίρια.

«Έβγαινα έξω και ζωγράφιζα άσεμνες ή φασιστικές δηλώσεις… Ένιωθα ότι καθάριζα το περιβάλλον, για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Temper.

«Ήταν λίγο διαφορετικό για την εποχή, επειδή υπήρχαν πολλοί καλλιτέχνες γκράφιτι που προσπαθούσαν να διαταράξουν και να παραμορφώσουν τα πράγματα… Ήθελα η μορφή τέχνης να γίνει κάτι που να έχει λόγο».

Το μεγάλο του μπαμ ήρθε το 2001 όταν του ανέθεσαν να σχεδιάσει ένα κουτάκι λεμονάδα περιορισμένης έκδοσης. Μετά από αυτό, οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται. Την ίδια χρονιά του δόθηκε μια ατομική έκθεση στο Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης του Μπέρμιγχαμ, πρώτη φορά για έναν καλλιτέχνη του γκράφιτι.

Το 2008 η συλλογή του «Post Graphaelite» πουλήθηκε στα 1,4 εκατομμύρια £, ρεκόρ για την τέχνη του γκράφιτι στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Μέχρι σήμερα, και οι 28 συλλογές του Temper έχουν εξαντληθεί.

Ψυχική υγεία

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα απλό για τον καλλιτέχνη, ο οποίος υποφέρει από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και μπαίνοβγαίνει στο νοσοκομείο τα τελευταία 12 χρόνια.

«Υπόφερα από παρανοϊκή ψύχωση για πολλά χρόνια και δεν είχε διαγνωστεί. Λοιπόν, ναι, υπήρξαν μερικά πραγματικά χαμηλά σημεία όπου η ζωή δεν μου φαινόταν κατάλληλη… Ευτυχώς για μένα, όλοι οι φίλοι, τα αγαπημένα μου πρόσωπα και οι υποστηρικτές μου, δεν έφυγαν ποτέ από το πλευρό μου. Είναι όλοι οι άγγελοί μου.”

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν μια νοητική διαφορά και νομίζω ότι πρέπει να έχετε πνευματική διαφορά, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Και υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αυταπάτης και της φαντασίας. Νομίζω ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ, ξέρετε, της δημιουργικότητας και της τρέλας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments