Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε αναθέρμανση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε αναθέρμανση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Δύο ώρες περίπου κράτησε το γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θετικό κλίμα το οποίο σηματοδοτεί και την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Δύο ώρες περίπου κράτησε το γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε θετικό κλίμα το οποίο σηματοδοτεί και την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Αμέσως μετά τo γεύμα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τη συνάντησή του όπου και εκεί επιβεβαίωσε τα παραπάνω.

“Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν” ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σε αναθέρμανση των σχέσεων

Το καλό κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές και όπως προκύπτει οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολυεπίπεδες κρίσεις που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν σε αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν όλα πάνε καλά είναι η ώρα να συγκληθεί στην Ελλάδα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας “Kαι εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια,- είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις”.

Επαναπροσέγγιση στρατηγικής από την Τουρκία

Η κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις,  αναγκάζει την Τουρκία να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της έναντι της Δύσης και να κλείσει μέτωπα με παραδοσιακούς συμμάχους προσεγγίζοντας εκ νέου την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Συζήτηση έγινε για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Ο κ. Ερντογάν είπε μάλιστα ότι οι Τούρκοι φυγάδευσαν μια Ελληνίδα από τη Χερσώνα. Για το μεταναστευτικό, το μήνυμα ήταν ότι κάθε πλευρά πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν, αλλά δεν υπήρξε μετακίνηση από τις πάγιες εθνικές θέσεις στα διμερή ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments