Κόσμος

Μαριούπολη: Σε ασφαλές σημείο ο Έλληνας πρόξενος – Έφτασε στο Μπερντιάνσκ

Μαριούπολη: Σε ασφαλές σημείο ο Έλληνας πρόξενος – Έφτασε στο Μπερντιάνσκ
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες διπλωμάτες για την στάση τους και τη συνδρομή τους προς του Έλληνες ομογενείς

Στην πόλη Μπερντιάνσκ, στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια, θα διανυκτερεύσει απόψε το ελληνικό κομβόι που αναχώρησε από τη Μαριούπολη και στο οποίο βρίσκεται και ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπε: «Μέσα στο πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από την Ρωσική εισβολή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ομογενείς μας και διπλωμάτες μας! Σας ενημερώνω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη, μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ! Βρίσκονται ήδη στη κατεύθυνση προς Ζαπορίζια! Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Προξένου μας στην Οδησσό στη κατεύθυνση να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς όπως και του πρέσβη και προξένου στη Μαριούπολη τιμούν τη πατρίδα μας. Τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, τους ευχαριστώ πολύ» είπε.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε τον διάλογό του με τον Έλληνα πρέσβη Φ. Κωστελλένο αλλά και με τον πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι η απάντηση που του έδωσαν τιμά και τους δύο.

Αρχικά ο κ. Δένδιας είπε ότι ενώ ο πρόξενος Μαριούπολης είχε εντολή να μετακινηθεί σε κτήριο με καταφύγιο ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει εκεί που ήταν προκειμένου να βοηθήσει τους ομογενείς. Στη συνεχεία αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν όταν ο πρέσβης Κωστελλένος συνόδευσε την πρώτη αποστολή εκκένωσης. «Ρώτησα σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη τον κ. Ανδρουλάκη αν θα ήταν φρόνιμο να εγκαταλείψει και αυτός. Τότε ο κ. Κωστελλένος μου είπε ότι κι εγώ θα επιστρέψω και ο κ. Ανδρουλάκης μου είπε δεν θα φύγω. Τιμά το διπλωματικό σώμα η απάντησή τους. Όπως και η στάση του πρόξενου στην Οδησσού κ. Δόχτση ο οποίος συνόδευσε δύο αποστολές» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι αυτή την ώρα ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στον πόλη Μπερντγιάντσκ στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια. «Ελπίζω ότι σύντομα θα τον δούμε στην πατρίδα. Έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι δυνατόν και προς τις ουκρανικές και προς τις ρωσικές αρχές και προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές όπως η Καθολική Εκκλησία. Η Καθολική Εκκλησία εφοδίαζε με τρόφιμα και καύσιμα το καταφύγιο που ήταν ο πρόξενος τις τελευταίες ημέρες» είπε.

O Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμενε στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει, πως θα παραμείνει όσο χρειαστεί έως την αποχώρηση και του τελευταίου ομογενή.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συντονισμένες προσπάθειες εκκένωσης Ελλήνων της περιοχής, όμως ήταν μία επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη «Κάποιες φορές δεν ήταν ασφαλής και υπήρχαν περιπτώσεις που οι Έλληνες δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους» δήλωσε η κυρία Ανδρουλάκη μιλώντας στο στ Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

Να σημειωθεί πως ο κ.Ανδρουλάκης είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments