Διεθνή

Πόλεμος Ουκρανία: Το έργο της UNFPA για τις γυναίκες που κυοφορούν στα καταφύγια

Πόλεμος Ουκρανία: Το έργο της UNFPA για τις γυναίκες που κυοφορούν στα καταφύγια

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times - Anadolu Agency

Πόλεμος Ουκρανία: Η UNFPA εργάζεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην Ουκρανία, εκατομμύρια από τα οποία μεταναστεύουν αναζητώντας ασφάλεια.

Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στοχοποιούνται όλο και περισσότερο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 80.000 γυναίκες πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες και πρέπει να προστατευθούν.

«Όλες αυτές οι γυναίκες που γεννούν σε πρόχειρα καταφύγια, σε σταθμούς του μετρό, στα υπόγεια κτιρίων —συχνά χωρίς ειδικευμένους συνοδούς— όλες αυτές οι γυναίκες είναι επίσης θύματα πολέμου», δήλωσε ο Jaime Nadal, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

Ο Ναδάλ είπε στους δημοσιογράφους σε μια ενημερωτική κλήση ότι από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, είναι γνωστό ότι 4.311 γυναίκες έχουν γεννήσει. Μίλησε από το εσωτερικό της χώρας, όπου το UNFPA συνεχίζει να βοηθά τις γυναίκες και τα κορίτσια μέσω του δικτύου εγκαταστάσεων της κοινότητας.

Την Τετάρτη, φρικιαστικές εικόνες και βίντεο έδειχναν την καταστροφή ενός μαιευτηρίου στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν μια ρωσική αεροπορική επιδρομή για τη σφαγή, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τραυμάτισαν έγκυες γυναίκες.

Ο Ναδάλ της UNFPA είπε ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη δεν είναι το μόνο που έχει πληγεί κατά τη διάρκεια του πολέμου

«Στο Zhytomir το μαιευτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς», είπε για την εγκατάσταση περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Κίεβο. «Σε μια από τις περιοχές του Χάρκοβο, που έχει το μεγαλύτερο μαιευτήριο, η περιοχή βομβαρδίστηκε πλήρως και το μαιευτήριο επίσης καταστράφηκε».

Το Χάρκοβο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Ναδάλ επαίνεσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας ως «εξαιρετικά αφοσιωμένους» που παρέμειναν για να φροντίζουν τους ασθενείς τους παρά τον συνεχή κίνδυνο. Είπε ότι η χώρα διαθέτει 69 μαιευτήρια και περιγεννητικά κέντρα και 300 νοσοκομεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επαλήθευσε 26 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 21 επιθέσεων που επηρέασαν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οκτώ επιθέσεων σε ιατρικούς εργαζόμενους. Ο ΠΟΥ λέει ότι 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ αρνήθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη ότι η εγκατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ένα  μαιευτήριο με ασθενείς και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «ριζοσπάστες» ότι το είχαν αναλάβει, υποστηρίζοντας ότι «έτσι γεννιέται το #Fakenews».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την Πέμπτη ότι μια ομάδα παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο έδαφος στην Ουκρανία «έχει επαληθεύσει και τεκμηριώσει αυτό που περιέγραψαν ως αδιάκριτη αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο και ότι το νοσοκομείο εξυπηρετούσε γυναίκες και παιδιά εκείνη τη στιγμή».

Ανθρωπιστική κρίση

Ο Ναδάλ είπε ότι η UNFPA εργάζεται επίσης για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην Ουκρανία, εκατομμύρια από τα οποία μεταναστεύουν αναζητώντας ασφάλεια από την εκμετάλλευση, τη διακίνηση και τη σεξουαλική βία.

Ο οργανισμός, ο οποίος εργάζεται στην Ουκρανία εδώ και χρόνια, διαθέτει ένα δίκτυο 65 εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων και αίθουσες κρίσεων, αλλά μόνο 29 λειτουργούν επί του παρόντος. Η UNFPA έχει χάσει την επαφή με 16 εγκαταστάσεις από την έναρξη του πολέμου και άλλες 13 δεν λειτουργούν, πιθανώς λόγω ζημιών.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο σοβαρή μέρα με τη μέρα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το 30% του πληθυσμού – χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα κλιμακώνεται για να βοηθήσει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε πόλεις εντός της Ουκρανίας με χύμα τρόφιμα, ψωμί και μερίδες τροφίμων.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επαληθεύσει τη δολοφονία τουλάχιστον 549 αμάχων από την έναρξη της εισβολής και 957 τραυματισμένοι. Λέει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments