Nέα της αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων “νίκησε” την ενεργειακή κρίση

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων “νίκησε” την ενεργειακή κρίση
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας αναμένεται αυτήν την περίοδο να περάσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της από 180 έως 250 ευρώ ο τόνος

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το 2021 χαρακτηρίστηκε από το ιστορικό υψηλό των πωλήσεων της εταιρείας, στα 2,883 δις. ευρώ (+42,1%), αλλά και τη σημαντική άνοδο του όγκου των πωλήσεων (16,3%). Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, ο βασικός παράγοντας που έφερε τα θετικά αποτελέσματα ήταν η σημαντική αύξηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η αύξηση των όγκων να “υπερνικήσει” την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία πλήρωσε συνολικά 25 εκατ. ευρώ περισσότερα εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα 20 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο και 5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο το επιπλέον αυτό κόστος ξεπεράστηκε από τον συνδυασμό της αύξησης των όγκων πωλήσεων, τη θετική επίδραση της διαθεσιμότητας και των τιμών του σκραπ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές της εταιρείας, εξαιτίας της ζήτησης η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το 2021 “πάλευε” με τη δυναμικότητά της και αξιοποίησε πλήρως τις επενδύσεις της. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία προχώρησε σε αναθεώρηση της ονομαστικής της δυναμικότητας από τις 360 χιλιάδες τόνους στις 375 χιλιάδες τόνους, η οποία και θα αυξηθεί στο τέλος του εξαμήνου κατά 150 χιλιάδες τόνους όταν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο ψυχρό έλαστρο. Αντίστοιχα η νέα γραμμή βαφής αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους, βοηθώντας να αυξηθεί η παραγωγή σε προϊόντα με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας αναμένεται αυτήν την περίοδο να περάσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της από 180 έως 250 ευρώ ο τόνος

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία η εταιρεία δεν επηρεάζεται άμεσα λόγω της μικρής έκθεσής της στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας αναμένεται αυτήν την περίοδο να περάσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της από 180 έως 250 ευρώ ο τόνος, που μεταφράζονται σε ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 18 έως 15%. Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυτήν την περίοδο επηρεάζεται από το κόστος του φυσικού αερίου καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σταθερό βάσει της σύμβασης προμήθειας που έχει υπογράψει.

Σε κάθε περίπτωση η ισχυρή διαφοροποίηση που εμφανίζει προϊοντικά η εταιρεία η οποία προσφέρει μια σειρά από προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με τα ισχυρά makro trends στις αγορές όπου δραστηριοποιείται δημιουργούν θετικές προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments