Διεθνή

Προειδοποίηση Αμερικής προς Κίνα: Μην βοηθήσετε τη Ρωσία

Προειδοποίηση Αμερικής προς Κίνα: Μην βοηθήσετε τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: ABC NEWS

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του

Με φόντο την επικείμενη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Κίνα θα εκτεθεί σε αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε ότι σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Πρόεδρο Σι την Παρασκευή και θα του καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια για την υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλλουμε κόστος», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Βλέπουμε με ανησυχία ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που έχουν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και διατυπώνεται λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού και του Κινέζου Προέδρου.

Αυτή η συνάντηση, η τέταρτη μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη Πρόεδρος, έχει ως στόχο να «κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε σε δελτίο τύπου η πολιτική σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζεν Σάκι.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι σίγουρα προορισμένες να εμπλακούν σε ανελέητο ανταγωνισμό, αλλά πρέπει να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, έτσι  ώστε αυτή η αντιπαράθεση να μην αποτελέσει πηγή χάους σε διεθνές επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν αυτήν την αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου «καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε η Σάκι.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασαν ακόμη περισσότερο τους τόνους, έχοντας ήδη θεωρήσει ως «βαθιά ανησυχητική» τη θέση «ευθυγράμμισης της Κίνας με τη Ρωσία» ενόψει του πολεμικής σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments