Nέα της αγοράς

5G: Με κουμπαρά πάνω από 100 εκατ. ξεκινά τις επενδύσεις το Ταμείο Φαιστός

5G: Με κουμπαρά πάνω από 100 εκατ. ξεκινά τις επενδύσεις το Ταμείο Φαιστός

Πηγή Φωτογραφίας: produktion.de

5G: Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το fund Φαιστός αποτελεί οι εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες επενδύσεις του Ταμείου Φαιστός ξεκίνησε. Με μια δεξαμενή κεφαλαίων περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης και νεότερη προσθήκη το family office του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το Φαιστός ανοίγει το κεφάλαιο της επενδυτικής λειτουργίας. Το επόμενο εξάμηνο αποτελεί ορόσημο για τις πρώτες ανακοινώσεις που θα δώσουν και το στίγμα του ταμείου.

Περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων προστίθενται στα 93 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 2020 από τη δημοπρασία απόδοσης του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια «παντρεύονται» σε ένα θεματικό επενδυτικό ταμείο, που στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G στην Ελλάδα, που θα προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις και θα ανεβάσει στροφές στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Μέσα σε 12 μήνες από τη σύσταση της 5G Ventures, φτιάχθηκαν η εσωτερική δομή, τα όργανα που την απαρτίζουν, ο κανονισμός λειτουργίας και ο επενδυτικός κανονισμός. Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου fund raising, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της επενδυτικής λειτουργίας, ενώ υπογράφηκε και η σύμβαση σύστασης και διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με θεματοφύλακα την Τράπεζα Πειραιώς.

Η κεφαλαιακή σύνθεση του Φαιστός περιλαμβάνει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), η οποία και εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο. Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού 5G οικοσυστήματος έχουν δώσει ακόμη ο Όμιλος ΟΤΕ δια της DeutscheTelekom, με 3 εκατ. ευρώ, το Latsco Family Office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η αγορά των εφαρμογών 5G είναι πολλά υποσχόμενη και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η EY για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Στο ραντάρ πάνω από 35 εταιρειών

Πριν καν την επίσημη έναρξη του επενδυτικού κύκλου, 35-40 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ήδη χτυπήσει ατύπως την πόρτα του Φαιστός, διερευνώντας τις δυνατότητες που θα τους προσφέρει. Το ενδιαφέρον για συνεπενδύσεις στην Ελλάδα στον κρίσιμο τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G είναι μεγάλο, παρότι το εν λόγω εγχείρημα είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που έχουν κάνει τις πρώτες τους επαφές με το Ταμείο εκπροσωπούν, όπως μάλλον αναμενόταν, κυρίως τους κλάδους των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας. Ο κλάδος που δείχνει διεθνώς ότι θα είναι το next bigthing είναι οι διαστημικές τεχνολογίες.

Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το fundΦαιστός αποτελεί οι εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να εγκαταστήσουν νέα δραστηριότητα στη χώρα μας ή να μεταφέρουν υφιστάμενη δραστηριότητά τους. Όπως έχει μάλιστα αποκαλύψει, πριν λίγους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από εταιρεία που σκόπευε να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα να το κάνει τελικά στην Ελλάδα, με καλές πιθανότητες.

Προτεραιότητα για το Φαιστός αποτελούν οι εταιρείες που έχουν ήδη ένα μέγεθος και θέλουν να αλλάξουν βήμα, να κάνουν βήματα εξωστρέφειας, χωρίς όμως να αποκλείονται δογματικά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σε πεδίο της υποστήριξης που θα προσφέρεται στις εταιρείες, η Συμμετοχές 5G απλώνει μέσα από στρατηγικές συνεργασίες ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης, το οποίο θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εταιρείες οι οποίες θέλουν να ανέβουν πίστα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση φάσματος σε υποψήφιους επενδυτές, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν για trials και tests των προϊόντων τους. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις που θα μπουν στην οικογένεια του Φαιστός δεν θα έχουν να ανησυχούν παρά μόνο για την ανάπτυξη του προϊόντος τους καθ’ αυτού. Ήδη, έχουν «κλειδώσει» συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η ESA, την Cosmote.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments