Διεθνή

Και το Ουζμπεκιστάν αποστασιοποιείται από τη Ρωσία

Και το Ουζμπεκιστάν αποστασιοποιείται από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: TRT Haber

Το Ουζμπεκιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία, τολμά να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η Τασκένδη αναγνωρίζει την ουκρανική «κυριαρχία και ανεξαρτησία». Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται να καταδείξει την αμφιθυμία ορισμένων χωρών της πρώην Σοβιετικής Κεντρικής Ασίας σε σχέση με την πρώην επικυριαρχία τους.

Το Ουζμπεκιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που εξαρτάται οικονομικά από τη Ρωσία, τολμά να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση αποστασιοποίησης, η οποία ακολουθεί μια παρόμοια αντίδραση από το Καζακστάν στις αρχές Μαρτίου, είναι σημαντική για την αμφιθυμία αυτής της περιοχής της Κεντρικής Ασίας που, έως τα τέλη του εικοστού αιώνα, ανήκε στη διαλυμένη ΕΣΣΔ.

«Το Ουζμπεκιστάν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Α. Κομίλοφ. Παράλληλα, ζήτησε να βρεθεί «μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ουζμπεκιστάν διευκρίνισε επίσης ότι η Τασκένδη δεν «αναγνωρίζει τις [ουκρανικές αυτονομιστικές] δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ», την ανεξαρτησία των οποίων είχε επικυρώσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την παραμονή του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», συνέχισε ο Ουζμπέκος Υπουργός, «θα παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Πάνω απ ‘όλα», φρόντισε να διαβεβαιώσει, «ο στρατός του Ουζμπεκιστάν δεν θα εμπλακεί σε καμία σύγκρουση στο εξωτερικό», απορρίπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα αιτήματα, στα οποία προέβη πρόσφατα η Μόσχα για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments