Διεθνή

Ουκρανία: Καλεί την Κίνα «να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα»

Ουκρανία: Καλεί την Κίνα «να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για πιθανή στρατιωτική βοήθεια της Κίνας προς την Ρωσία ή για παροχή βοήθειας του Πεκίνου προς την Μόσχα, προκειμένου το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Η ουκρανική Προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να συμμετάσχει ενεργά στον δυτικό συνασπισμό για να «καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα», ενώ το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει ποτέ επίσημα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας εάν λάβει την ορθή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο M. Podoliak, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου και ένας από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας στις ρωσο – ουκρανικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για πιθανή στρατιωτική βοήθεια της Κίνας προς την Ρωσία ή για παροχή βοήθειας του Πεκίνου προς την Μόσχα, προκειμένου το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε χθες για δύο περίπου ώρες με τον Κινέζο ομόλογό του, με κύριο αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αναφέρθηκε σε συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς πραγματοποιεί μια βάναυση επίθεση σε πόλεις και αμάχους της Ουκρανίας», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποια αντίποινα εναντίον της Κίνας θα προβεί σε αυτήν την περίπτωση.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών δεν σηματοδότησε καμία σημαντική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ ή της Κίνας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος συντήρησε ένα κλίμα ασάφειας, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις «δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα τουλάχιστον με τις σχετικές αναφορές της κρατικής κινεζικής τηλεόρασης. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι οι δύο Πρόεδροι είχαν συναντηθεί και τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, λίγο πριν από το ξέσπασμα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments