Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Με “Task force” για την προμήθεια φυσικού αερίου και μοντέλο εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Με “Task force” για την προμήθεια φυσικού αερίου και μοντέλο εμβολίων
Σύνοδος Κορυφής: Όπως είναι φυσικό τα ενεργειακά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, όμως υπάρχει ένα ναι μεν…..αλλά.

Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα αύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου και την Παρασκευή 25 στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών. Όπως είναι φυσικό τα ενεργειακά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, όμως υπάρχει ένα ναι μεν…..αλλά. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν δημιουργηθεί δύο άτυπα μπλοκ μεταξύ Βορρά και Νότου.

Σύνοδος Κορυφής: Ποια “ενεργειακά μπλοκ” έχουν δημιουργηθεί

Από τη μια Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προέρχονται με πιο προωθημένες θέσεις και κοινή συνισταμένη την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου, όπως και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια γραμμή είναι και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, αλλά και η Πολωνία. Από την άλλη, χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν επείγουν παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ήδη επαρκή.

ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Σύνοδος Κορυφής: Τι προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν προτείνει τη σύσταση μίας «Δύναμης Κρούσης», η οποία θα αποτελέσει «όχημα» για την κοινή προμήθεια αερίου. Όσον αφορά τι πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην εισήγηση αναλύονται όλες οι παρεμβάσεις στις αγορές που έχουν προταθεί από τα κράτη-μέλη, ειδικούς και φορείς, περιγράφοντας τα μειονεκτήματα καθώς και το κόστος εφαρμογής τους.  Στα πρότυπα των εμβολίων η κοινή συνισταμένη για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η προοπτική της κοινής προμήθειας αερίου, όμως, όπως έγινε και με τα εμβόλια, προκειμένου η τιμή να είναι χαμηλότερη, είναι το θετικό από τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο με φόντο το εκρηκτικό κοκτέιλ της ενεργειακής ακρίβειας.

Αυτό σημαίνει πως η αξιοποίηση της συνολικής διαπραγματευτικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διασφάλιση των εισαγωγών φυσικού αερίου υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται για την προμήθεια των ίδιων φορτίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments