Τεχνολογία

Η Ρωσία απέκλεισε και τα Google News στη χώρα με την δικαιολογία «μη αυθεντική ενημέρωση»

Η Ρωσία απέκλεισε και τα Google News στη χώρα με την δικαιολογία «μη αυθεντική ενημέρωση»

Πηγή Φωτογραφίας: Blaze Trends - Good Word News

Ρωσία: Αντίποινα μετά την τελευταία απαγόρευση της Google

ΗΡωσία μπλόκαρει τα Google News κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι προωθεί «μη αυθεντικές πληροφορίες» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Η απαγόρευση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει στους χρήστες σε όλο τον κόσμο να έχουν έσοδα από περιεχόμενο που «εκμεταλλεύεται, απορρίπτει ή συγχωρεί» τον πόλεμο.

Η νέα πολιτική της Google επηρεάζει οποιονδήποτε ιστότοπο, εφαρμογή ή κανάλι YouTube έχει έσοδα από διαφημίσεις που διαχειρίζεται η μηχανή αναζήτησης

Η εταιρεία ακολουθεί εδώ και καιρό μια πολιτική που απαγορεύει στις διαφημίσεις να εμφανίζονται δίπλα σε περιεχόμενο που «υποκινεί τη βία» και πλέον επεκτείνει και διευκρινίζει περαιτέρω αυτούς τους κανόνες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να διευκρινίσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να επεκτείνουμε τις οδηγίες μας για τη δημιουργία εσόδων, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η εταιρεία είχε ήδη λάβει μέτρα κατά των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου και διέκοψε όλες τις διαφημίσεις για Ρώσους χρήστες πριν από λίγες ημέρες σύμφωνα με το Guardian.

Η τελευταία απαγόρευση θα μπορούσε να διακόψει τη χρηματοδότηση των δυτικών μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Ρωσία, ακόμη κι αν δεν έχουν σαφή οικονομικό δεσμό με το ίδιο το κράτος.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη νέα πολιτική της Google, η ρωσική ρυθμιστική αρχή των Μέσων, Roskomnadzor, ανακοίνωσε τη δική της απαγόρευση, αποκλείοντας εξ ολοκλήρου τις Ειδήσεις Google από τους χρήστες του Διαδικτύου.

«Βάσει αιτήματος της ρωσικής γενικής εισαγγελίας, η Roskomnadzor περιορίζει την πρόσβαση στην υπηρεσία διαδικτύου Google News στη χώρα», ανέφερε σχετική σε δήλωση.

«Η αναφερόμενη διαδικτυακή πηγή ειδήσεων των ΗΠΑ παρείχε πρόσβαση σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις και υλικό που περιείχε αναξιόπιστες, δημόσια σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Roskomnadzor αναλαμβάνει σταθερά δράση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια εβδομάδα μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας, μπλόκαρε το Facebook και το Twitter σε προφανή αντίποινα σε αυτές τις δύο εταιρείες, που αφαίρεσαν από τις πλατφόρμες τους τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των RT και Sputnik.

Η επίσημη εξήγηση απαριθμούσε 26 περιπτώσεις «διακρίσεων» κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020.

Αρχικά, η απαγόρευση επικεντρώθηκε μόνο στο ίδιο το Facebook, το οποίο δεν ήταν και το πιο δημοφιλές στην Ρωσία. Εξαίρεση αποτέλεσαν τότε το Instagram και το WhatsApp.

Αλλά, στις 11 Μαρτίου, προστέθηκαν και αυτά στη λίστα αποκλεισμού, μετά από μια αλλαγή πολιτικής του Facebook, που επέτρεπε στους Ουκρανούς χρήστες να εκφράσουν βίαιες απειλές κατά Ρώσων στρατιωτών.

«Πρόκειται για προσωρινά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση της φωνής και της έκφρασης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την εισβολή», ανέφερε τότε το Facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments