Κόσμος

Κρεμλίνο: Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια

Κρεμλίνο: Δεν ζητάμε άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Κρεμλίνο: Εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου δήλωσε πως η Ρωσία δεν ζητά άμεσα την πληρωμή σε ρούβλια.

Ρωσία και ΕΕ βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του πολέμου. Το Κρεμλίνο αποφάσισε να ανακαλέσει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο πρόεδρος της Δούμας λέγονται πως ” Αν θέλετε αέριο και σιτηρά, βρείτε ρούβλια.”

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Το τελεσίγραφο

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν. «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές» χώρες προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, κι όχι σε ευρώ, για το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την συσπείρωση των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το σχέδιο της Γερμανίας σε περίπτωση ελλείψεων

Την ίδια ώρα, στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments