Οικονομία

Φυσικό αέριο: Το διάταγμα Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια της Ελλάδας

Φυσικό αέριο: Το διάταγμα Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Φυσικό αέριο: Από ότι όλα δείχνουν το διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια με την Ελλάδα.

Το τελεσίγραφο της Ρωσίας στην ΕΕ για το φυσικό αέριο επίσπευσε τις διαδικασίες απεξάρτησης σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί σχέδιο πριν κλείσει η στρόφιγγα με το διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παρόλα αυτά το διάταγμα δεν βάζει στο στόχαστρο τα μακροχρόνια συμβόλαιο, όπως εκείνο που έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ερμηνεία της απόφασης, αυτό αγγίζει την πώληση spot φορτίων LNG από την Gazprom, τα οποία προμηθεύονται άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το διάταγμα Πούτιν

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και δήλωσε «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες με νόμισμα το ρούβλι» και πρόσθεσε πως «από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο με ημερομηνία ισχύς την 1η Απριλίου.

Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα θεωρήσουμε πως οι πελάτες προχώρησαν σε αθέτηση των υποχρεώσεων τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται». Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το συμβόλαιο της Gazprom με την ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο της Gazprom με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπει ότι η εξόφληση των παραγγελιών γίνεται σε ευρώ. Επίσης, για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται η ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του κλάδου, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Gazprom προς την ελληνική πλευρά αναφορικά με το αίτημα αλλαγής του νομίσματος στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές.

Το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει η στρόφιγγα

Σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πρώτον, έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Δεύτερον, έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments