Οικονομία

Φυσικό αέριο: Το ελληνικό σχέδιο αν ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα

Φυσικό αέριο: Το ελληνικό σχέδιο αν ο Πούτιν κλείσει την στρόφιγγα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Φυσικό αέριο: Η Κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο του Πούτιν έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την ροή.

Το τελεσίγραφο της Ρωσίας στην ΕΕ για το φυσικό αέριο επίσπευσε τις διαδικασίες απεξάρτησης σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Γερμανία, ήδη έχουν καταρτίσει ένα τριεπίπεδο σχέδιο με την μία λύση να αποτελεί το δελτίο στο φυσικό αέριο. Από την άλλη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει τον ρόλο της Ελλάδα και της Κύπρου στην συμφωνία για το LNG.

Μετά από τα ρωσικά τελεσίγραφα η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε ένα σχέδιο μηδενικής προμήθειας σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την στρόφιγγα. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έξτρα φορτία με LNG μέσα στον Απρίλιο και αγκυροβόληση μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά του. Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Ιταλία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε χώρους αποθήκευσης των απαραίτητων στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πρώτον, έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Δεύτερον, έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022. Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Ποια η εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία

Με βάση τα δεδομένα του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 45,5% των αναγκών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το 4.8% από το Κατάρ, το 6,6% από τις ΗΠΑ, το 12,6% από την Αλγερία και το 23,6% από τη Νορβηγία, με το υπόλοιπο 7,1% να είναι από άλλες πηγές.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεγέθους ανάμεσα στις εισαγωγές από τη Ρωσία και αυτές από τις ΗΠΑ, το 2021 η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ από τις ΗΠΑ ήρθαν συνολικά 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Φέτος η ποσότητα φυσικού αερίου –σε μορφή LNG – που θα έρθει στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς το πρώτο τρίμηνο ήρθαν ήδη 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τις συνολικές εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί. Ωστόσο ακόμη και έτσι δεν φαίνεται να μπορούν εύκολα σε βραχύ χρόνο οι αμερικανικές εξαγωγές να καλύψουν το κενό που θα άφηνε μια «βίαιη» ενεργειακή απεξάρτηση.

Νέος ρόλος για την Ελλάδα και την Κύπρο

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξήγησε τον ρόλο που χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος καλούνται να παίξουν σε αυτό το νέο ενεργειακό χάρτη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Όπως είπε, «βλέπουμε την Αίγυπτο να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγροποίηση και τη μεταφορά ισραηλινού και αιγυπτιακού αερίου ως LNG στην Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε έργα που θα διασυνδέσουν την καθαρή ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Εστιάζουμε στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι προγραμματισμένες διασυνδέσεις από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, και το έργο EuroAsia, το οποίο θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης. Αυτοί οι αγωγοί διασύνδεσης όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας αλλά θα διευκολύνουν και τη μετάβαση της περιοχής στην καθαρή ενέργεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments