Πολιτισμός

Πέθανε ο Patrick Demarchelier, o καταξιωμένος φωτογράφος μόδας και πορτραίτων

Πέθανε ο Patrick Demarchelier, o καταξιωμένος φωτογράφος μόδας και πορτραίτων

Πηγή Φωτογραφίας: The Eye of Photography Magazine

Το πρώτο του εξώφυλλο το έκανε ο Patrick Demarchelier το 1977, αλλά ίσως το πιο αξέχαστο ήταν για τον Μάιο του 1989, με τη Μαντόνα.

Ο φωτογράφος μόδας και πορτρέτων Patrick Demarchelier, γνωστός για την εξισορρόπηση της κομψότητας και της φυσικής ευκολίας στη δουλειά του, πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Γεννημένος στη Χάβρη της Γαλλίας, ο Demarchelier ήταν αυτοδίδακτος. «Δεν σκέφτηκα την καριέρα. δεν το σχεδίασα. Μου ήρθε», είπε σε συνέντευξή του το 2015. Ως έφηβος, ο Demarchelier έλαβε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή ως δώρο από τον πατριό του, και την χρησιμοποίησε για να τραβήξει γάμους και φωτογραφίες διαβατηρίων. Στα 20 του, μετακόμισε στο Παρίσι όπου τελικά βρήκε δουλειά με τον Ελβετό φακό και συνεργάτη της Vogue Hans Feurer.

Ο Ντεμαρσελιέ ξεκίνησε γυρίσματα για την αμερικανική Vogue πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας μια φίλη του, το 1975. Το πρώτο του εξώφυλλο ήρθε το 1977, αλλά ίσως το πιο αξέχαστο ήταν για τον Μάιο του 1989, με τη Μαντόνα. Εκείνη η χρονιά ήταν μεγάλη για τον φωτογράφο. Όχι μόνο εμφανίστηκε το έργο του στην εναρκτήρια δημοσίευση της σειράς American Photographer Master Series, αλλά έγινε ο προσωπικός πορτραίτορας της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που είχε ανακαλύψει τη δουλειά του σε εξώφυλλο της Vogue.

Ο Γάλλος ήταν ο πρώτος μη Βρετανός που έγινε επίσημος βασιλικός φωτογράφος

Ο φωτογράφος πίστωσε την επιτυχία του στην Grace Coddington, με την οποία είχε για πρώτη φορά μια στενή σχέση εργασίας στη βρετανική Vogue και η οποία συνεχίστηκε όταν άλλαξε χέρια το 1988. Οι λήψεις τους της δεκαετίας του 1990 ήταν φωτισμένες από τον ήλιο και παρουσίαζαν χαρούμενα, δραστήρια μοντέλα που φορούσαν φανταχτερά ρούχα που έμοιαζαν άγγελοι από τον παράδεισσο.  Το «Surf’s Up» παρουσίασε τη Σίντι Κρόφορντ με ένα σωρό σέρφερ και ξεκίνησαν με τη Ναόμι Κάμπελ, την Μπέβερλι Πιλ και την Τάιρα Μπανκς για το «Summer’s Bare Necessities» του 1992.

Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού ονόμασε τον Demarchelier ως officier dans l’ordre des arts et des lettres το 2007, την ίδια χρονιά που έλαβε το Βραβείο Ιδρυτή της CFDA προς τιμήν της Eleanor Lambert. Τη δεκαετία του 2010 δούλευε συχνά με το μοντέλο Caroline Trentini, που τότε έβγαινε με τον γιο του Victor. Ο Demarchelier εμφανίστηκε στην ταινία The September Issue και μπορεί να τον δει κανείς στην ταινία The Sex & the City. Το 2011 δημοσίευσε έναν πλούσιο τόμο με τίτλο Dior Couture.

«Οι φωτογράφοι πρέπει να κάνουν τα ρούχα να φαίνονται φανταστικά, γι’ αυτό πληρωνόμαστε», είπε σε συνέντευξή του το 2012, «και έχω θετικά μάτια»

Παρά την πλούσια και βαθιά κληρονομιά, το 2018, εν μέσω του κινήματος #MeToo, ο Demarchelier ήταν μεταξύ πολλών φωτογράφων που κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση. Η Condé Nast έδωσε την ακόλουθη απάντηση στους ισχυρισμούς: «Ενημερώσαμε τον Patrick ότι δεν θα συνεργαστούμε μαζί του για το άμεσο μέλλον. Ο Ντεμαρσελιέ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments