Διεθνή

Eurogroup: Συζητούν τα μέτρα για την ακρίβεια

Eurogroup: Συζητούν τα μέτρα για την ακρίβεια
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν απασχολήσει όσο τίποτα άλλο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και έτσι άμεσα θα δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή δράση

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν απασχολήσει όσο τίποτα άλλο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και έτσι άμεσα θα δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να “αντικρούσει” τις κυρώσεις που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Ρωσία στα δύο κύρια αγαθά.

Έτσι, στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο θα είναι η αποτίμηση των συνεπειών του ουκρανικού πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπου αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Έτσι επίκειται συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμών και της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ.

Στο θέμα των τιμών οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου πανευρωπαϊκά.

Στο επίσης κρίσιμο θέμα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συζητηθεί ξανά η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκό Ταμείου ενέργειας και άμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ευρωομολόγο.

Την πρόταση εκτός από την Γαλλία, στηρίζει και όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες που θα γίνονται με δάνεια από το νέο ταμείο για να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μετρούν στα ελλείμματα και το χρέος.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το – πολύ πιθανό – ενδεχόμενο, για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Ως γνωστό έχει ήδη αποφασιστεί να μην ισχύσει για τον επόμενο χρόνο το όριο του 60% για το χρέος (ανεξάρτητα από τα αν και πότε θα αποφασιστούν αλλαγές), που διευκολύνει τα υπερχρεωμένα κράτη και άρα και την Ελλάδα.

Επίσης, έχει συμφωνηθεί να μην ενεργοποιηθεί και για τον επόμενο χρόνο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), για να μην υποχρεωθούν κάποια κράτη σε περικοπές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments