Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σημερινό «όχι» στο θεσμικό λαϊκισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σημερινό «όχι» στο θεσμικό λαϊκισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πρωθυπουργική υπερβολή; Θεσμική απρέπεια; Όχι, βέβαια

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί από περιεχόμενα των πολιτικών της Κυβέρνησης και του σημερινού Πρωθυπουργού, είναι πλέον καταγεγραμμένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει την κρισιμότητα της πολιτικής λογοδοσίας στο επίπεδο μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα κατά την ενημέρωση που παρείχε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωρίζοντας την κρισιμότητα, την σχεδόν οριακή οικονομική κρισιμότητα, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

1 η Απριλίου η σημερινή ημέρα και μπορεί να υπέθεσε κανείς ότι επρόκειτο για ένα από τα πρωταπριλιάτικα αστεία. Διότι είναι εξαιρετικά επώδυνο, από πολιτική άποψη, για έναν Πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Αρχηγό του Κράτους για να της ανακοινώσει ότι οι Έλληνες «βρισκόμαστε με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια».

Πρωθυπουργική υπερβολή; Θεσμική απρέπεια; Όχι, βέβαια

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αφομοιώσει πλήρως τους κανόνες, στα πλαίσια των οποίων διεξάγεται η πολιτική στα φιλελεύθερα – δημοκρατικά πολιτικά συστήματα. Παρά τη θεσμική απρέπεια του 1986 ή σε πείσμα εκείνης της θεσμικής ασέβειας που διαπράχθηκε με τη χρήση έγχρωμων ψηφοδελτίων, ο σημερινός Πρωθυπουργός ξέρει καλά ότι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εκλέγει η Βουλή, με ένα σύστημα έμμεσης εκλογής. Οφείλει, λοιπόν, να λογοδοτεί και σε αυτήν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής λογοδοσίας.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τυπική σκοπιά, να μην απαιτεί να υπακούν σε αυτόν οι Υπουργοί, αλλά ουσιαστικά, στο πάντα επίμαχο πεδίο της πράξης η κυρίαρχη θέση του στο πολίτευμα είναι αναντίρρητη. Η κυρίαρχη θέση του ως Πρωθυπουργού στο πολίτευμα υποχρεώνει κάθε μέλος της Κυβέρνησης να υπακούει στις εντολές του.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει όμως μόνο δικαιώματα. Είναι επιφορτισμένος και με υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλει να σέβεται στην πράξη. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για την γενική πολιτική της Χώρας μας και αυτός είναι ο αρμόδιος να εξασφαλίζει την ενότητα του κυβερνητικού έργου και να ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συγκυρία είναι βέβαια εξαιρετικά δυσάρεστη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και των απολήξεών του στην οικονομία του τόπου. Προτιμά όμως να αναλαμβάνει την θεσμική ευθύνη που του αναλογεί και, πάντως, όχι να κρύβεται πίσω από βαρύγδουπους συνταγματικούς λαικισμούς με ακόμη πιο επώδυνες συνέπειες για το εισόδημα των πολιτών, στους οποίους λογοδοτεί πολιτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments