Πολιτισμός

Ο πιο ακριβός ζωντανός καλλιτέχνης του κόσμου κάνει NFT – Κανένας δεν εκπλήσετε

Ο πιο ακριβός ζωντανός καλλιτέχνης του κόσμου κάνει NFT – Κανένας δεν εκπλήσετε

Πηγή Φωτογραφίας: The Brooklyn Rail

Ο Κουνς πέρασε την καριέρα του θολώνοντας, αν όχι καταστρέφοντας εντελώς, τη γραμμή μεταξύ της αγοράς και της τέχνης.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο μέγα-καλλιτέχνης Jeff Koons ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει την πρώτη του συλλογή NFT, με τίτλο “Moon Phases”. Για όποιον γνωρίζει  το έργο του και τι πράττει, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Τα NFT θα συνδεθούν με γλυπτά που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη αποστολή που ενορχηστρώθηκε από την ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής Intuitive Machines. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη το σχέδιο κανενός από τα δύο, το στυλ του Koons φαίνεται να ενσωματώνεται εύκολα στα NFT.

Εξάλλου, ο Koons ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία έργων που θολώνουν τη γραμμή μεταξύ καλλιτεχνικού και συλλεκτικού. Σκεφτείτε τα γλυπτά με μπαλόνια παιχνιδιών του Koons. Είναι, λίγο πολύ, η ίδια μορφή που επαναλαμβάνεται σε διαφορετικούς χρωματισμούς και μεγέθη, τα οποία, φυσικά, πουλάει για τεράστια χρηματικά ποσά.

Ακούγεται οικείο;

Κατά κάποιο τρόπο, τα NFTs όπως υπάρχουν σήμερα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τον Koons και καλλιτέχνες σαν εκέινον. Ο Koons συνδέεται αυτόματα με τις εμβληματικές φιγούρες των ζώων του με μπαλόνια, όπως το Rabbit (1986) και το Balloon Dog (Orange) (1994). Ο Damien Hirst έχει κάνει καριέρα δημιουργώντας γλυπτά του Μίκυ Μάους και του Γκούφυ με κρύσταλλα, όταν δεν περικλείει νεκρά ζώα σε φορμαλδεΰδη. Ο KAWS είναι ένας άλλος καλλιτέχνης που η ερμηνεία του Μίκυ Μάους τον έχει φτάσει ψηλά. Οι συλλεκτικές φιγούρες του, μαζί με τις πολύ μεγαλύτερες εκδοχές τους στα μουσεία, έχουν γίνει ένα αναπόφευκτο τέχνασμα για το street-style cool. Εν τω μεταξύ, το εμβληματικό χαμογελαστό, ουράνιο τόξο λουλούδι με πέταλα του Takashi Murakami πρόκειται να γίνει το ίδιο σε σειρά NFT.

Τα Avatar κυριαρχούν στη σκηνή του NFT, είτε πρόκειται για το Bored Ape Yacht Club, τα CryptoPunks ή οποιοδήποτε άλλο από τα χιλιάδες άλλα έργα PFP, ή φωτογραφίες προφίλ, NFT που έχουν διαφημιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ο Κουνς πέρασε την καριέρα του θολώνοντας, αν όχι καταστρέφοντας εντελώς, τη γραμμή μεταξύ της αγοράς και της τέχνης. Και ήταν η καταστροφή αυτής της γραμμής που επέτρεψε ορισμένα έργα NFT να θεωρηθούν σοβαρά ως πιθανά αντικείμενα τέχνης. Ο βαριεστημένος πίθηκος δεν χρειάζεται να σημαίνει τίποτα, ούτε και ένας σκύλος με μπαλόνια. Είναι απλώς καθαρό περιουσιακό στοιχείο, αυτή είναι η λειτουργία τους.

Λογικό είναι ότι τώρα, ζώντας στον κόσμο της τέχνης που έχει φτιάξει, ο Κουνς θα άρχιζε να φτιάχνει NFT. Σε τελική ανάλυση, ο Koons μπορεί να είναι ο εν ζωή καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις, αλλά ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple, ο οποίος πούλησε ένα NFT πέρυσι για 69,3 εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι πολύ πίσω του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments