Πολιτισμός

Το Λούβρο βρίσκει εφεδρικούς τρόπους για να αγοράσει έναν πίνακα Chardin αξίας 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων

Το Λούβρο βρίσκει εφεδρικούς τρόπους για να αγοράσει έναν πίνακα Chardin αξίας 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: TOPofART

Το Λούβρο έχει ήδη 41 Chardins στη συλλογή του. Χρειάζονται πραγματικά έναν ακόμα;

Την περασμένη εβδομάδα, το Basket of Wild Strawberries (1761) του Jean Siméon Chardin πουλήθηκε σε δημοπρασία Artcurial στον έμπορο έργων τέχνης της Νέας Υόρκης Adam Williams για 26,8 εκατομμύρια δολάρια – ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

Δηλαδή, μέχρι που το Λούβρο αποφάσισε ότι ήθελε εκείνο να αγοράσει τον πίνακα. Αν και το μουσείο δεν έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να  αγοράσει τον πίνακα κατάφερε να εμποδίσει την πώληση με την αιτιολογία ότι είναι ένας εθνικός θησαυρός,  και χάρη στη γαλλική νομοθεσία άλλαξε χέρια.

Είναι, τελικά, η μοναδική απεικόνιση φράουλας του Chardin

Μόλις ένα κομμάτι ανακηρυχθεί εθνικός θησαυρός στη Γαλλία, το κράτος μπορεί να εμποδίσει την πώληση ενός κομματιού για δυόμισι χρόνια. Μια παρόμοια κίνηση χρησιμοποιήθηκε το 2019 όταν το The Standard Bearer (1636) του Rembrandt επρόκειτο να βγει προς πώληση. Στην περίπτωση του Ρέμπραντ, ο πίνακας δεν βγήκε τελικά σε δημοπρασία.

Η ανακήρυξη ενός έργου ως εθνικός θησαυρός χρησιμοποιείται συχνά στην Ευρώπη για να αποτραπεί η πώληση και η εξαγωγή σημαντικών κομματιών.

Στην Ισπανία, ο συλλέκτης Jaime Botín έχει εμπλακεί σε νομικά προβλήματα αφού προσπάθησε να εξάγει το Head of a Young Woman (1906) του Picasso από τη χώρα αφού είχε ανακηρυχθεί εθνικός θησαυρός. Άλλες χώρες απλώς θα απαγορεύσουν τις εξαγωγές χωρίς το καθεστώς του εθνικού θησαυρού.

Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την εξαγωγή του Πορτραίτου του Ομάι (1776) του Joshua Reynold, αφού η Επιτροπή Αναθεώρησης Εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το έργο ήταν «εξαιρετικής σημασίας» και «ένα έργο σήμανσης στη μελέτη της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας, της επιστημονικής εξερεύνησης και την ιστορία του Ειρηνικού».

Στην περίπτωση του Chardin, το Λούβρο πρέπει να βρει τα κεφάλαια για να αγοράσει το Basket of Wild Strawberries. Ενώ η προηγούμενη μέγιστη τιμή του καλλιτέχνη ήταν 8 εκατομμύρια δολάρια, αυτό το έργο προσέλκυσε έναν τεράστιο πόλεμο προσφορών. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην έχουν τα κεφάλαια. Το Μουσείο διαθέτει περίπου το 20 τοις εκατό των πωλήσεων εισιτηρίων στον προϋπολογισμό των εξαγορών του και συνήθως είναι σε θέση να συγκεντρώσει περίπου 6-7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την Art Newspaper.

Επιπλέον, το Λούβρο έχει ήδη 41 Chardins στη συλλογή του. Χρειάζονται πραγματικά ένα ακόμα;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments