Διεθνή

ΗΠΑ: Υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία
Η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

Την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία, θέλει το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, μιας και η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Μάλιστα, πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, σημειώνει πως η πώληση των αεροσκάφων στην Τουρκία  θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά το Κογκρέσο, δεν έχει υποστηρίζει, ακόμη τουλάχιστον, τη συμφωνία.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αίτημα για να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της.

Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει ανοιχτά οποιαδήποτε θέση για πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθηθεί η σχετική τυπική διαδικασία και αυτό θα πάρει χρόνο.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία αποτελεί περίπλοκο ζήτημα από τη στιγμή που η Άγκυρα απέκτησε τα ρωσικής κατασκευής S-400, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ σε ενεργοποίηση κυρώσεων, συγκεκριμένα στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την προμήθεια των αμερικανικών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ημερομηνία την 17η Μαρτίου και υπογράφεται από τη σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας Naz Durakoglu.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προσθέτει.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής.

Ενώ η Τουρκία σφυρηλατεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας, άμυνας και εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments