Κόσμος

Έρευνα: “Ναι στη κάνναβη” λέει η μισή Ευρώπη

Έρευνα: “Ναι στη κάνναβη” λέει η μισή Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: aboutcannabis.gr

Η Ιταλία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν ως οι χώρες που υποστηρίζουν περισσότερο τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Έκπληξη αποτελεί η στάση των Ολλανδών.

Από την Ελβετία, εντός του 2002, αναμένεται να ξεκινήσουν, στην Ευρώπη, πωλήσεις νόμιμης κάνναβης, η νομιμοποίηση της οποίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Το μεγάλο έναυσμα για τη δρομολόγηση των διαδικασιών δόθηκε από το αποτέλεσμα έρευνας που δημοσίευσε το Bloomberg και η οποία έδειξε ότι οι μισοί Ευρωπαίοι λένε “ναι” στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Αυτό είναι και το πιο θετικό σημάδι για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του κλάδου.

Η σταθερή επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς ιατρικής κάνναβης και η έκρηξη των προϊόντων CBD που εστιάζουν στην ευεξία έχουν βοηθήσει να αλλάξει η αντίληψη μετά από δεκαετίες αντιρρήσεων, σύμφωνα με τον Άλαστερ Μούρ, ιδρυτή της Hanway Associates, εταιρείας ερευνών που επικεντρώνεται στη μαριχουάνα.

Η Ιταλία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν ως οι χώρες που υποστηρίζουν περισσότερο τη νομιμοποίηση, παρόλο που δεν έχουν ακόμη περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης της Hanway Associates.

Παραδόξως η Ολλανδία έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης – παρά τα περίφημα καφέ της που πωλούν κάνναβη – με μόνο το 47% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει τη νομιμοποίηση. Αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των οκτώ χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Από το συνολικό 55% των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης, περίπου το 80% τάσσεται υπέρ της πώλησής της σε καταστήματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Αυτό θα βοηθούσε στην εξάλειψη της παράνομης αγοράς που ευδοκιμεί εν απουσία νόμιμης αγοράς, δήλωσε ο Αντόνιο Κοστάντζο, διεθνής διευθύνων σύμβουλος της Curaleaf Holdings.

Η βιομηχανία βλέπει αυτή τη μετατόπιση της κοινής γνώμης ως ένα άνοιγμα για τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις πέρα από την ιατρική κάνναβη για να επιτρέψουν την χρήση για λόγους ευεξίας. Μια τέτοια κίνηση θα «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες πωλήσεις για τις εταιρείες.

Προς το παρόν, στο επίκεντρο βρίσκεται η Γερμανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του συνασπισμού που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία υποσχέθηκε να νομιμοποιήσει την κάνναβη, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.

Πιλοτικά προγράμματα τόσο για λόγους ευεξίας όσο και για την ιατρική κάνναβη στη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία ενισχύουν ακόμη περισσότερο το θετικό κλίμα. Οι πρώτες πωλήσεις πλήρως νόμιμης κάνναβης για ενήλικες στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στην Ελβετία, έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Prohibition Partners.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments