Διεθνή

Μακρόν: Κλίση προς τα… αριστερά για να αποφύγει την ανατροπή

Μακρόν: Κλίση προς τα… αριστερά για να αποφύγει την ανατροπή

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει μια ξαφνική στροφή προς τα αριστερά

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνει μια ξαφνική στροφή προς τα αριστερά για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους που ψήφιζαν τους Σοσιαλιστές και που φοβάται ότι θα μείνουν σπίτι την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ο Μακρόν, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια προσελκύει την κεντροδεξιά μετά την κατεδάφιση του Σοσιαλιστικού κόμματος και προσέλκυσε τους περισσότερους ψηφοφόρους του το 2017, ξαφνικά διορθώνει την πορεία του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αποχή ρεκόρ θα μπορούσε να βοηθήσει την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να κερδίσει.

Σε μια συνάντηση την Πέμπτη με αναγνώστες της εφημερίδας Le Parisien, ο Μακρόν υποσχέθηκε να επεκτείνει τα δαπανηρά μέτρα για να προστατεύσει τους ψηφοφόρους από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης και είπε ότι όταν οι εταιρείες πληρώνουν μερίσματα, θα πρέπει να αναγκάζονται να μοιράζονται μερικά από τα κέρδη με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή, αρνήθηκε επίσης ότι είχε στρίψει πολύ προς τα δεξιά κατά την πρώτη του θητεία, με αποτέλεσμα να μειώσει τους φόρους στους πλούσιους, να μειώσει τα επιδόματα στέγασης και να διατάξει αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

«Με ό,τι κάναμε για την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία, δεν έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια δεξιά πλατφόρμα», είπε ο Μακρόν στο ραδιόφωνο RTL, τονίζοντας ότι αν και υπόσχεται να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, σχεδίαζε επίσης να αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας σύνταξης στα 1.100 ευρώ (1.196 δολάρια).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν, η κύρια αντίπαλος του Μακρόν, πλησιάζει τον πρόεδρο με μόλις δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, ενισχυμένη από τη στρατηγική της να επικεντρωθεί στο κόστος ζωής όπως και οι τιμές ρεκόρ στην αντλία βενζίνης και στον πληθωρισμό των τροφίμων. το κάνει κύριο μέλημα των ψηφοφόρων.

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, χάνει έδαφος από τα μέσα Μαρτίου, επιβαρυμένος από ένα μανιφέστο που περιλαμβάνει αντιδημοφιλή συντηρητικά μέτρα, όπως η ώθηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και η εξάρτηση ορισμένων επιδομάτων πρόνοιας από την κατάρτιση.

«Σήμερα, οι αριστεροί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι είναι πολύ δεξιός», δήλωσε στο Reuters ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Harris Interactive. «Έτσι, η καθησυχασμός της αριστεράς είναι μια σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο».

Σε μια συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο, ο Μακρόν απηύθυνε σαφή έκκληση στους αριστερούς ψηφοφόρους, προτρέποντας ένα χειροκρότημα για τους δασκάλους και τους νοσηλευτές, υποσχόμενος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας και λέγοντας ότι τα επιδόματα πρόνοιας θα εξαρτώνται από την κατάρτιση και όχι την κοινοτική εργασία. προτάθηκε προηγουμένως. France's Macron lays out manifesto for next 5 years

Η LE PEN ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των φτωχότερων αριστερών ψηφοφόρων υποσχόμενη να μειώσει τον ΦΠΑ στη βενζίνη στο 5,5% από 20% και να επιτρέψει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια νωρίτερα από το τρέχον ελάχιστο όριο ηλικίας των 62 ετών, εάν έχουν αρχίσει να εργάζονται πριν από τα 20.

Εν τω μεταξύ, οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που βρίσκονται σε καλύτερη θέση λένε ότι θα μπορούσαν να απόσχουν αυτή τη φορά εάν ο Μακρόν αντιμετωπίσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, στερώντας του αυτό που είναι γνωστό ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», όπου οι κύριοι ψηφοφόροι καταλήγουν να συσπειρώνονται πίσω από οποιονδήποτε υποψήφιο αντιμετωπίζει. η ακροδεξιά.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop δείχνει μια σφιχτή κούρσα μεταξύ του Μακρόν στο 52% και του 48% της Λεπέν, εάν αυτοί οι δύο βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο.

Οι γνώστες της καμπάνιας λένε επίσης ότι η Μακρόν πρέπει να απευθύνει έκκληση προς την αριστερά πριν από τον πρώτο γύρο, επειδή η δεύτερη θέση πίσω από τη Λεπέν την Κυριακή θα της έδινε ισχυρή δυναμική πριν από τον δεύτερο γύρο.

Στις δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο, η υποστήριξη προς τον Μακρόν μειώθηκε από το ανώτατο όριο του 31,5% τον Μάρτιο τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία στο 26,5% τώρα, ενώ η υποστήριξη της Λεπέν έχει αυξηθεί από το 16% στο 24%. Will the European presidency help Macron secure a second term? | News | Al  Jazeera

«Ο Μακρόν χρειάζεται ψήφους από την αριστερά αμέσως μετά τον πρώτο γύρο», δήλωσε στο Reuters η Ζιλιέτ Μίντελ, πρώην σοσιαλίστρια υπουργός που έχει ενταχθεί στο στρατόπεδό του. «Χρειάζεται αυτούς τους ψηφοφόρους περισσότερο από ποτέ φέτος γιατί υπάρχει δυναμική πίσω από τη Λεπέν και αμφιβολίες για το πρόγραμμά του».

Ο Μακρόν άρχισε να επιτίθεται στη Λεπέν για την ειλικρίνεια των κοινωνικών πολιτικών της.

«Νομίζω ότι το κοινωνικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν είναι ψέμα. Επειδή δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει», είπε στους αναγνώστες της Le Parisien. «Οι κοινωνικές πολιτικές χρηματοδοτούνται με ψευδές νόμισμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments