Διεθνή

UNICEF: Στοιχεία σοκ για τα παιδιά – Απειλούνται από πείνα όσα έμειναν στην Ουκρανία

UNICEF: Στοιχεία σοκ για τα παιδιά – Απειλούνται από πείνα όσα έμειναν στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: unicef

Από τα 3,2 εκατομμύρια παιδιά που εκτιμάται ότι έχουν μείνει στα σπίτια τους, σχεδόν τα μισά μπορεί να κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκείς ποσότητες φαγητό, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της UNICEF

Ο κίνδυνος της επισιτιστικής ασφάλειας απειλεί τα παιδιά που έχουν μείνει στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Μανουέλ Φοντέιν.

Παράλληλα σημείωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία έχουν εκτοπιστεί σε μόλις έξι εβδομάδες και σχεδόν τα μισά από εκείνα που παραμένουν στην Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα ο, διευθυντής εκτάκτων αναγκών της UNICEF.

«Από τα 3,2 εκατομμύρια παιδιά που εκτιμάται ότι έχουν μείνει στα σπίτια τους, σχεδόν τα μισά μπορεί να κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκείς ποσότητες φαγητό. Οι επιθέσεις στις υποδομές του συστήματος ύδρευσης και οι διακοπές ρεύματος έχουν αφήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε νερό στην Ουκρανία. Άλλα 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μόνο κάποια περιορισμένη πρόσβαση», είπε ο Φοντέιν σε δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των παιδιών της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους: τα σπίτια τους, τα σχολεία τους και συχνά τα μέλη της οικογένειάς τους», τόνισε ο ίδιος.

Χειρότερες οι συνθήκες για τα παιδιά σε Χερσώνα και Μαριούπολη

Ο Φοντέιν πρόσθεσε ότι η κατάσταση για τα παιδιά στην Ουκρανία είναι ακόμη χειρότερη στις πόλεις της Χερσώνας και της Μαριούπολης, «όπου τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν μείνει εδώ και εβδομάδες χωρίς τρεχούμενο νερό και υπηρεσίες υγιεινής, τακτική παροχή τροφής και ιατρική περίθαλψη. Στεγάζονται στα σπίτια τους και στα υπόγεια, περιμένοντας να σταματήσουν οι βόμβες και η βία».

Ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών της UNICEF εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με την παρουσία «υπολειμμάτων από τα εκρηκτικά του πολέμου» που μπορούν να εκθέσουν τα παιδιά σε τραυματισμό και θάνατο, καθώς και για τη διακοπή της εκπαίδευσης για τα παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα.

«Το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο επηρεάζει τη μάθηση -και το μέλλον- 5,7 εκατομμυρίων παιδιών σχολικής ηλικίας και 1,5 εκατομμυρίου μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην περιοχή του Ντονμπάς, μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχουν ήδη δει τη ζωή και την εκπαίδευσή τους να ανατρέπονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων οκτώ ετών», κατέληξε ο Φοντέιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments