Οικονομία

Φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι έξι περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες

Φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι έξι περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες
Φυσικό αέριο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023

Το «πράσινο» φως για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ.

Αυτές είναι οι έξι περιοχές

  • 1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
  • 2. Περιοχή Ιόνιο.
  • 3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
  • 4. Δυτικά Κρήτης.
  • 5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
  • 6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου

Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Οι 3 άμεσες ενέργειες του ΥΠΕΝ

Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα.

Το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα:

  • 1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
  • 2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
  • 3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments