Οικονομία

Φθηνή κατοικία για νέους: Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο

Φθηνή κατοικία για νέους: Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο
Φθηνή κατοικία για νέους: Η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, εξετάζουν και διαμορφώνουν το πλάνο για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού

Αποφασισμένη να στηρίξει περαιτέρω τους νέους φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής πως μέσω του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για να δοθεί φθηνή κατοικία σε νέους. Η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, εξετάζουν και διαμορφώνουν το πλάνο για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού. Στο πλάνο αυτό που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, δηλαδή σε τρεις μήνες, περιλαμβάνονται καταρχήν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 150 διαμερίσματα.

Σε πρώτη φάση, για την αξιοποίηση των οικοπέδων, των κτιρίων και των διαμερισμάτων, θα χρησιμοποιηθεί ο «κουμπαράς» του 1,5 δισ. ευρώ από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ, οι οποίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, έχουν μείνει αναξιοποίητες από το 2013. Εκείνη την χρονιά, σταμάτησε η παλαιότερη πολιτική μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που καταργήθηκε, και έκτοτε τα κονδύλια «λίμναζαν».

Πως θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Ο νέος ΟΑΕΔ θα μπορεί να αξιοποιεί ακίνητα της ΕΤΑΔ ή και να αγοράζει οικόπεδα για την ανέγερση κατοικιών ή ακόμα και να συνεργάζεται μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτες, προκειμένου να παράσχει φθηνότερη στέγη σε όσους έχουν ανάγκη. Στις επιλογές που θα έχει ο νέος οργανισμός είναι η παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και την οψιόν για τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο, μετά από μερικά χρόνια, το λεγόμενο rent to own, αλλά και η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δώσει ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέσω του ΟΑΕΔ θα υπάρξει παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και οψιόν για τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο ενώ θα περιλαμβάνει και  επιδότηση ενοικίου, ή επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ενίσχυση της ρευστότητας και με αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του κατωτάτου μισθού από τον επόμενο μήνα, από την 1η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments