Διεθνή

ΕΕ: Προς εμπάργκο και του ρωσικού πετρελαίου

ΕΕ: Προς εμπάργκο και του ρωσικού πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Energia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να αγοράζει άνθρακα από τη Ρωσία στις αρχές Απριλίου. Πλέον, ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο με το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να αγοράζει άνθρακα από τη Ρωσία στις αρχές Απριλίου. Πλέον, ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο με το ρωσικό πετρέλαιο.

Η ΕΕ προετοιμάζεται να διακόψει πλήρως την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία, προκειμένου να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Βέβαια, η λήψη ενός τόσο δραστικού μέτρου παραπέμπει σε μια σύνθετη και πιθανώς χρονοβόρα διαδικασία. Η υιοθέτηση μέτρων για το πετρέλαιο απαιτεί την εκκαθάριση των υφιστάμενων συμβάσεων και την ταυτόχρονη εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και την αποφυγή της παράκαμψής τους.  

Τα κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η μεταφορά πληρωμών σε δεσμευμένο λογαριασμό. 

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, αφήνουν να διαρρεύσει ότι, εάν η Ρωσία πουλήσει το πετρέλαιο που αρνήθηκαν οι Ευρωπαίοι σε άλλους αγοραστές, μια τέτοια κύρωση θα είναι άχρηστη στην πράξη, ενώ και η Κίνα και η Ινδία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με το καθεστώς Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων τους από την Κίνα και την Ινδία και τους έχουν κάνει να καταλάβουν ότι θα είναι δύσκολο για την ΕΕ να δεχθεί εταίρους και συνομιλητές  που υπονομεύουν τις κυρώσεις.

Οι νέες πιθανές κυρώσεις συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 11 Απριλίου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία, κάτι που σίγουρα βοηθά στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν, ακόμη κι αν δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα», τόνισε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών. «Τίποτα δεν είναι ταμπού», απάντησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέφ Μπορέλ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το πετρέλαιο αντικαθίσταται πιο εύκολα». 

Η Ρωσία εξάγει τα δύο τρίτα του πετρελαίου που παράγει στην ΕΕ. Το 2021, προμήθευε το 30% του αργού πετρελαίου και το 15% των προϊόντων πετρελαίου που αγόραζε η ΕΕ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε πως «ο λογαριασμός των εισαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν του φυσικού αερίου, 80 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments