Οδηγός

Κατώτατος μισθός 2022: Κλειδώνει η αύξηση 6% με 7%

Κατώτατος μισθός 2022: Κλειδώνει η αύξηση 6% με 7%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ Eurokinissi

Κατώτατος μισθός 2022: Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εργασίας τόνισαν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού

Αν και επίσημα δεν έχει διαρρεύσει το ποσοστό στο οποίο θα κινηθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μεταξύ 6% με 7%. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με ομιλία του από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά” όσο και ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισαν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στα χέρια Χατζηδάκη οι εκθέσεις των φορέων

Οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων έχουν θέσεις που απέχουν και μάλιστα σημαντικά μεταξύ τους, αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ’ ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ -γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%- δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%. Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται σημαντικά από 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως από τη μείωση των φόρων και των άλλων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται». Η ακρίβεια χρειάζεται οργανωμένη πανευρωπαϊκή αντίδραση, συνέχισε.

«Γνωρίζω καλά πόσο ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2022.

«Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών ως προς αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η απάντησή του σε όσους εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι πως «η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments