Οικονομία

ΔΝΤ: Η αβεβαιότητα λόγω Ουκρανίας βάζει «stop» στην ανάπτυξη

ΔΝΤ: Η αβεβαιότητα λόγω Ουκρανίας βάζει «stop» στην ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/ Yuri Gripas

ΔΝΤ: Σύμφωνα με τον Hites Ahir , Nicholas Bloom και Davide Furceri έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα σε 143 χώρες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη

Αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Εκτιμούν πως η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να βάλει «stop» στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Hites Ahir , Nicholas Bloom και Davide Furceri έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα σε 143 χώρες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αυτή η αύξηση είναι ένα κακό σημάδι για την ανάπτυξη. Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι τέτοιες αυξήσεις προμηνύουν σημαντική μείωση της παραγωγής. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, η αύξηση της αβεβαιότητας το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι αρκετή για να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη ολόκληρου του έτους έως και 0,35 της εκατοστιαίας μονάδας» αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Τι δείχνει ο δείκτης αβεβαιότητας

Λόγω της υγειονομικής κρίσης η αβεβαιότητα είχε αυξηθεί σε πάρα πολλές χώρες όμως ο Παγκόσμιος Δείκτης Αβεβαιότητας ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας σε επίπεδα κοντά σε αυτά που παρατηρήθηκαν γύρω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης μπορεί ακόμη να ανέλθει σε μια νέα κορύφωση στην αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες πρόκειται να κοινοποιηθούν τον Απρίλιο δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αναφέρει η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, η Γκεοργκίεβα είπε ότι κάποιες αδύναμες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της πανδημίας, κινδυνεύουν με ύφεση εξαιτίας της κρίσης που θα προκαλέσει η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Γκεοργκίεβα για στήριξη του ΔΝΤ στην ανοικοδόμηση της χώρας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε συνομιλία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με θέμα την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και τις προετοιμασίες για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο. «Έχουμε σαφή σχέδια τώρα, καθώς και ένα όραμα για τις προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική», έγραψε στο Twitter o Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments