Οικονομία

Ενέργεια: Το σχέδιο για αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους

Ενέργεια: Το σχέδιο για αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στην απευθείας παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθεί το χονδρεμπορικό κόστος.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει θέσει υπό επεξεργασία ένα σχέδιο παρεμβάσεων με σκοπό την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής του ρεύματος. Μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση έχουν δοθεί επιδοτήσεις για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων των τιμών χονδρικής. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στην απευθείας παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθεί το χονδρεμπορικό κόστος.

Η εφαρμογή ενός μέτρου με οριζόντια αποτελέσματα κρίνεται σημαντική από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση προβλέπεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μια από αυτές αφορά στην αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου. Μία λύση θα μπορούσε να δοθεί με το να μπει ένα εθνικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο κόστος του καυσίμου, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Πολύ κοντά όμως φέρεται να είναι το να τεθεί πλαφόν στην αποζημίωση που μπορεί να λαμβάνει συμμετέχοντας στη χονδρεμπορική αγορά κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με έμφαση στις μονάδες φυσικού αερίου.

Όποια λύση κι αν επιλεγεί, πάντως, θα εφαρμοσθεί μόνο στην περίπτωση που δεν οριστικοποιηθεί μια πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση, στη Σύνοδο Κορυφής.

Μητσοτάκης από Ρεβυθούσα: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα

«Θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments