Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γεννά φόβους επικράτησης του στασιμοπληθωρισμού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γεννά φόβους επικράτησης του στασιμοπληθωρισμού
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια από τις σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανική, βρίσκεται σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χτύπησε ένα γενικότερο “καμπανάκι” με αυξήσεις σε σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κυριότερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του «στασιμοπληθωρισμού» είναι πως τα συμβατικά μέτρα μείωσης του «απλού» πληθωρισμού, όπως π.χ. η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτό συμβαίνει διότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός. Μια από τις σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανική, βρίσκεται σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας δεκαετίας στασιμοπληθωρισμού;». Αυτό το ερώτημα έθεσε την Δευτέρα ο Γιούλιαν Ολκ, μέσα από την ανάλυσή του στην Handelsblatt.

«Η ανάπτυξη φθίνει, οι τιμές αυξάνονται»

«Aνησυχώ σοβαρά για την πορεία της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη φθίνει, οι τιμές αυξάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους, έχοντας υπόψιν τα πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πληθωρισμό γύρω στο 8% τον Μάρτιο αλλά και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Συμβουλίου Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης υπό τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της επαπειλούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει τώρα η γερμανική κυβέρνηση είναι ο στασιμοπληθωρισμός, τόνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ. Τέλος, υπό τον φόβο να εισέλθει η Γερμανία σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ύφεσης, ο Κρίστιαν Λίντνερ εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει ίσως να επαξενετάξει άλλη μια σταθερά δεκαετιών: το μοντέλο της κοινωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει κυρίως με την Κίνα που αποτελεί τον μεγάλο και στρατηγικό ανταγωνιστή ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν αποκλείεται, όμως, να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως Ινδία και Βραζιλία – κάτι που, όπως εκτιμά το ινστιτούτο IfW, θα κοστίσει στις δυτικές οικονομίες τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια ετησίως ή 1,3% σε επίπεδο ΑΕΠ. Ο δεύτερος λόγος που εντοπίζεται έχει να κάνει με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δύση και κυρίως η Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», ανέφερε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει αβεβαιότητα και θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% στην ευρωζώνη το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά μισή μονάδα. Αλλά, είπε, υπάρχει και το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, ο πληθωρισμός ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσει το 7%. Σημειώνοντας ωστόσο, ότι έως στιγμής μάλλον πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού.

Ποια τα μελλοντικά στοιχεία

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments