Διεθνή

Economist: Ο πληθωρισμός θα “φάει” το αμυντικό πακέτο των 100 δις ευρώ του Σολτς

Economist: Ο πληθωρισμός θα “φάει” το αμυντικό πακέτο των 100 δις ευρώ του Σολτς
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το εξαγγελθέν από τον Γερμανό καγκελάριο πακέτο αμυντικών δαπανών δεν αρκεί για να καλύψει τις ελλείψεις στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας

Το «ιστορικό» πακέτο αμυντικών δαπανών που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό για να αναπληρώσει τις ελλείψεις στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

«Αυτά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι όλα καλά, αλλά εν όψει της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και του σημείου καμπής στην έννοια της άμυνας της Ευρώπης, δεν είναι αρκετά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ερευνητής Φλοριάν Ντορν από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz. ifo

«Η εποχή του μερίσματος της ειρήνης, κατά την οποία οι αποταμιεύσεις στον τομέα της άμυνας παρείχαν οικονομικό περιθώριο για άλλα έργα πολιτικής, έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντορν, η ονομαστική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού που προβλέπεται από την κυβέρνηση Σολτς για φέτος θα εξαντληθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό.

Ο ερευνητής επεσήμανε επίσης μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων χρηματοδότησης και της αναποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίων, τα οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να εξαλειφθούν με ένα εφάπαξ πακέτο δαπανών.

Οι σχετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες για μεγάλο χρονικό διάστημα σήμαιναν επίσης ότι έως το 2020, η Γερμανία είχε μειώσει τα άρματα μάχης κατά 88% και τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μάχης κατά 78%, πρόσθεσε ο ερευνητής Μαρσελ Σλεπερ από το ίδιο ινστιτούτο.

Για να βοηθήσει στη γρήγορη οικοδόμηση ικανοτήτων και να σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη τεχνολογικά πολύπλοκων όπλων, ζήτησε στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία σε αμυντικά έργα.

Πέρυσι, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κοινά αμυντικά έργα. Ωστόσο, η μελλοντική συνεργασία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του τελικού γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή (24 Απριλίου), καθώς η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πέν έχει δεσμευτεί να  τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γερμανία  εάν εκλεγεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments