Οικονομία

EIU: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη

EIU: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: ypaithros.gr

EIU: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, έχει ανατρέψει τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σημειώνουν σε έκθεσή τους

Για ανατροπή στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη κάνει λόγο το Economist Intelligence Unit (EIU). Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, έχει ανατρέψει τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σημειώνουν σε έκθεσή τους.

Υπογραμμίζουν ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία, ο υψηλός πληθωρισμός και η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών τους «ανάγκασαν» να υποβαθμίσουν τις τουριστικές προβλέψεις για την Ευρώπη. Οι αναλυτές του EIU προσθέτουν ότι , εκατομμύρια Ουκρανοί εξαναγκάζονται να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό λόγω της εισβολής, αλλά ως πρόσφυγες και όχι ως τουρίστες.

“Θα διακοπούν οι παγκόσμιες τουριστικές ροές”

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πριν η πανδημία διακόψει τις παγκόσμιες τουριστικές ροές, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στον κόσμο και η Ουκρανία η 13η. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, υπολογίζεται ότι ότι οι δύο χώρες αντιπροσώπευαν 75 εκατομμύρια τουριστικές αναχωρήσεις, ή το 5% του παγκόσμιου συνόλου, το 2019. Όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες, οι συνεισφορές των Ρώσων και των Ουκρανών ήταν ακόμη πιο σημαντικές, καθώς αντιπροσωπεύουν συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 8% του παγκόσμιου συνόλου) το 2019·

Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο

Η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός και για τα δύο έθνη το 2018, προσελκύοντας 6 εκατομμύρια Ρώσους και 1,4 εκατομμύρια Ουκρανούς τουρίστες, που αντιστοιχούσαν στο 16% των συνολικών τουριστικών αφίξεων της Τουρκίας εκείνο το έτος. Μερικά εκατομμύρια Ρώσοι κατευθύνονται σε ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Κίνα, και γειτονικά έθνη όπως το Καζακστάν, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα ανοιχτά σε αυτούς. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ιταλία, δύο άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, έχουν πλέον «κλείσει» για τους Ρώσους.

Ορισμένοι μικρότεροι τουριστικοί προορισμοί, με στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Το 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 20%, το 29% και το 36% όλων των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και τη Λετονία αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η απώλεια τουριστικών δαπανών θα γίνει αισθητή σε προορισμούς που προσελκύουν τους πλουσιότερους Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες, οι οποίοι συνήθως θα ξόδευαν πολλά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολυτελή καταστήματα. Αυτές περιλαμβάνουν πόλεις όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, καθώς και δημοφιλείς λουτροπόλεις όπως το Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχική Δημοκρατία ή το Μπάντεν Μπάντεν στη Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments