Διεθνή

Να πλήξουν τους ηγέτες της Καταλονίας θέλουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας

Να πλήξουν τους ηγέτες της Καταλονίας θέλουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας
"Οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική νομοθεσία", δήλωσε η υπουργός Άμυνας Margarita Robles

“Οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική νομοθεσία”, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Margarita Robles μετά την αποκάλυψη από το Citizen Lab ότι δεκάδες πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είχαν στοχοποιηθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus του ομίλου NSO το διάστημα 2015 – 2020.

Σύμφωνα με το euravtiv.gr, o υπέρ της ανεξαρτησίας πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας (Generalitat), Pere Aragonès, αποφάσισε την Τετάρτη (19 Απριλίου) να παγώσει προσωρινά τις σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας μέχρι να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και το ιστορικό του σκανδάλου, ενώ απείλησε μάλιστα να αποσύρει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του κόμματός του προς την ισπανική εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η περιφερειακή εκτελεστική εξουσία της Καταλονίας είναι ένας συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας που σφυρηλατήθηκε από το κόμμα του Aragonès, Esquerra Republicana de Catalunya (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, ERC) και Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία, JxCat).

Η ισπανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από το σοσιαλιστικό PSOE και το αριστερό Unidas-Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) ηγούνται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη του ERC. Οι επόμενες γενικές εκλογές στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024.

Η Robles δεν θέλησε να επιβεβαιώσει -ούτε να διαψεύσει- ότι το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI) είχε αγοράσει στο παρελθόν το ισραηλινής κατασκευής πρόγραμμα Pegasus.

«Η κυβέρνηση και το CNI συμμορφώνονται πάντα με τη νομοθεσία», δήλωσε η ίδια στον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE24 Horas την Τετάρτη (20 Απριλίου). Τόνισε ότι όλες οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών στην Ισπανία τελούν υπό αυστηρό νομικό έλεγχο.

Ο Aragonès απαίτησε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ να τηρήσει τη «διαφάνεια», ζητώντας του να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Ο Aragonès και άλλοι εξέχοντες ηγέτες της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Generalitat Artur Mas, έχουν πέσει θύματα του κατασκοπευτικού προγράμματος Pegasus, όπως μετέδωσε το RTVE.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η CNI είχε αποκτήσει το spyware Pegasus έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η Robles ήταν αρκετά ασαφής σχετικά με αυτό.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν (η CNI) το έχει (το Pegasus) ή όχι, διότι θα παραβίαζα τον νόμο», τόνισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι ή όχι πελάτης της NSO Group. Πρέπει επίσης να διεξάγει μια ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον των Καταλανών που εντοπίστηκαν σε αυτή την έρευνα», ανέφερε η ερευνήτρια Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, Likhita Banerji, σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη (19 Απριλίου).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments