Διεθνή

Γαλλία: Aυξήσεις μισθών πέρα από κρατισμούς

Γαλλία: Aυξήσεις μισθών πέρα από κρατισμούς
Ένα από τα δομικότερα ζητήματα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Προέδρου Μακρόν πριν από πέντε χρόνια, ήταν η ισχυρή παράδοση κρατισμού στην οικονομία

Ένα από τα δομικότερα ζητήματα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Προέδρου Μακρόν πριν από πέντε χρόνια, ήταν η ισχυρή παράδοση κρατισμού στην οικονομία και στις συλλογικές νοοτροπίες των πολιτών. Η Γαλλία είναι, αναμφίβολα, μια εμβληματική οικονομία εκτεταμένης κρατικής παρέμβασης, στην οποία προστίθεται και μια ευρεία δημόσια διοικητική γραφειοκρατία. Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πέρασαν και μέσα από συγκρούσεις με κρατιστικές εμμονές.

Πλέον, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, προστατεύεται από έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής που κατοχυρώνεται και νομοθετικά.

Σύμφωνα με αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο ο πληθωρισμός, επιδρά θετικά στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, απόρροια πρωταρχικά της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στο έδαφος της  Ουκρανίας, ενεργοποίησε αυτοστιγμεί τον εν λόγω μηχανισμό, ούτως ώστε να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών την Παρασκευή, ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 2,65% για το 20% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

 Έτσι, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται αυτόματα από την 1η Μαΐου

Η αύξηση αυτή ορίζεται στο 2,65%, λόγω μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής που κατοχυρώνει ο νόμος, θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 34 ευρώ καθαρά μηνιαίως για τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

Ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί αυτόματα σε μια εβδομάδα κατά 2,65%, αύξηση που ισοδυναμεί σε μηνιαία αύξηση περίπου 35 ευρώ καθαρά, λόγω του υψηλού πληθωρισμού που καταγράφεται από τον Νοέμβριο αλλά που γνωρίζει θεαματική άνοδο κατά τους δύο τελευταίους μήνες. 

Έτσι, για εργασία πλήρους απασχόλησης, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα είναι 1.645,58 ευρώ μεικτά. Καθαρά, θα αυξηθεί από 1.269 στα 1.302,64 ευρώ. Ο μεικτός κατώτατος ωρομίσθιος θα πέσει από 10,57 σε 10,85 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments