Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάσχα πολέμου» για Ρωσία και Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάσχα πολέμου» για Ρωσία και Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/ AP Photo/Emilio Morenatti

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύ διαφορετικό ήταν το φετινό Πάσχα για την Ουκρανία και τη Ρωσία

Πολύ διαφορετικό ήταν το φετινό Πάσχα για την Ουκρανία και τη Ρωσία καθώς πλέον διανύουμε τον τρίτο μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν παρακολούθησαν την αναστάσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας.

«Προσευχόμαστε για το καλύτερο, για την ειρήνη και για ένα λαμπρό μέλλον. Θέλουμε να σταματήσουν οι πόλεμοι. Θέλουμε οι άνθρωποι να ζήσουν και να είναι ευτυχισμένοι. Νομίζω ότι αυτή η μέρα μοιάζει με μια αχτίδα φωτός, γιατί η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ. Πρέπει να έχουνμε πίστη» δήλωσε η Γελένα Ντεμίντοβα, κάτοικος Μόσχας.

Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους στην Ουκρανία

Πολύ δύσκολο και συνάμα συγκινητικό ήταν το φετινό Πάσχα για τους κατοίκους της Ουκρανίας. Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε χιλιάδες. Οι υποδομές σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Η εκκλησία χτίστηκε το 1913. Όλα τα χρόνια, εδώ είχαμε πολύ όμορφες εκκλησιαστικές λειτουργίες και λιτανείες. Όμως τώρα με τον πόλεμο όλα έχουν αλλάξει, όλα μαύρισαν» υποστηρίζει η Ολένα Μάτρος, κάτοικος της Λουκασίβκα για τις κατεστραμμένες εκκλησίες.

Πολλές ακόμη ιστορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως μια Ουκρανή σε ένα χωριό κοντά στο Τσερνίχιβ, επέστρεψε στα ερείπια του σπιτιού της που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Αποφάσισε να ψήσει παραδοσιακά τσουρέκια για τα εγγόνια της. Μια ομάδα εθελοντών αγκάλιασε την προσπάθεια της και σύντομα μαζεύτηκαν φίλοι και γείτονες. Όλοι μαζί έφτιαξαν τσουρέκια και κέικ που στη συνέχεια προσέφεραν σε στρατιώτες και αμάχους.

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανίας

Έκκληση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε ο ΟΗΕ για την εφαρμογή άμεσης εκεχειρίας στη Μαριούπολη. Ο ΟΗΕ ζήτησε να επιτραπεί η εκκένωση 100.000 αμάχων περίπου που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη. «Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments