Διεθνή

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα 10 προειδοποιητικά «σημάδια»

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα 10 προειδοποιητικά «σημάδια»
Σε επαγρύπνηση πρέπει να είναι οι γονείς ώστε αν δουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό - Διευκρινίσεις και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων

Δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν χτυπηθεί από ένα μυστηριώδες ξέσπασμα ηπατίτιδας.

Τουλάχιστον 17 παιδιά χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν την αιτία που πυροδότησε τη μυστηριώδη ηπατίτιδα. Ένα παιδί έχασε τη ζωή του και οι γονείς καλούνται να προσέχουν για προειδοποιητικά σημάδια.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιο πιθανή αιτία είναι ένας αδενοϊός – κοινοί ιοί που προκαλούν συμπτώματα γρίπης και γαστρεντερικά και συνήθως υποχωρούν χωρίς μόνιμα προβλήματα.

Στα παιδιά γενικά προκαλούν μια ήπια ασθένεια, με φλεγμονή του ήπατος ( ηπατίτιδα ) σπάνια σε υγιή νεαρά άτομα.

Σε έκθεσή της, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αδενοϊός τύπου 41F μπορεί να ευθύνεται.

Πολλές από τις λοιμώξεις περιλαμβάνουν αυτό το μικρόβιο , το οποίο συνήθως προκαλεί διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Η έκθεση ανέφερε: «Ο προκαταρκτικός προσδιορισμός του αδενοϊού ήταν σύμφωνος με τον τύπο 41F όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από δείγματα αίματος, ωστόσο άλλοι τύποι αδενοϊού έχουν επίσης εντοπιστεί σε δείγματα μη αίματος».

Οι συνήθεις σαρώσεις δεδομένων είχαν εντοπίσει κοινούς ιούς που κυκλοφορούν στα παιδιά, να είναι σήμερα υψηλότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με αξιοσημείωτη αύξηση του αδενοϊού στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

Ο Δρ Μίρα Τσαντ, Διευθυντής Κλινικών και Αναδυόμενων Λοιμώξεων στο UKHSA, δήλωσε: «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών μας υποδηλώνουν όλο και περισσότερο ότι αυτή η αύξηση της αιφνίδιας έναρξης ηπατίτιδας στα παιδιά συνδέεται με τη μόλυνση από αδενοϊό. Ωστόσο, διερευνούμε ενδελεχώς άλλες πιθανές αιτίες. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου) και να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας εάν ανησυχούν.

Μέτρα πρόληψης

«Τα κανονικά μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης των παιδιών) και η καλή ενδελεχή αναπνευστική υγιεινή, συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του αδενοϊού.

«Τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του εμετού και της διάρροιας, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να μην επιστρέψουν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο μέχρι 48 ώρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων».

Δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο Covid, καθώς κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάτω των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι γνωστό ότι είχε κάνει το εμβόλιο.

Τα συμπτώματα ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
  • σκούρα ούρα
  • χλωμά, γκριζόχρωμα κόπρανα (poo)
  • φαγούρα στο δέρμα
  • πόνος μυών και αρθρώσεων
  • υψηλή θερμοκρασία
  • αισθάνεται και είναι άρρωστος
  • νιώθετε ασυνήθιστα κουρασμένοι όλη την ώρα
  • απώλεια της όρεξης
  • πόνος στην κοιλιά

Η ανακοίνωση του ECDC

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC), μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περίπου 190 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα τον Απρίλιο και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Περίπου 40 περιστατικά καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις υγειονομικές Αρχές της κάθε χώρας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

Μόνο από τον Μάρτιο έχουν αναφερθεί 114 κρούσματα στη Βρετανία.

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι τα τρία τέταρτα των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με αδενοϊούς, οι οποίοι συνήθως προκαλούν κρυολόγημα, πονόλαιμο και μολύνσεις των ματιών.

Αλλά με πολλά παιδιά κάτω των πέντε ετών να χάνουν την ανοσία τους λόγω του lockdown, οι ειδικοί φοβούνται ότι έχουν πλέον γίνει πιο ευάλωτα σε σοβαρές αντιδράσεις.

Ο Δρ Τσαντ, δήλωσε ότι το ξέσπασμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σκωτία μετά από μια σειρά κρουσμάτων στα τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα, είπε: «Οι κλινικοί γιατροί [στη Σκωτία] συνειδητοποίησαν ότι έβλεπαν κάτι ασυνήθιστο… ένιωθαν ότι αυτό ήταν εξαιρετικό, κάτι που πολύ σπάνια θα έβλεπες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments