Κόσμος

Ρωσία: Κλείνει η στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία

Ρωσία: Κλείνει η στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία
Από τις 9 το πρωί της Τετάρτης, Πολωνία και Βουλγαρία δεν θα προμηθεύονται το ρωσικό φυσικό αέριο

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε απόψε, μετά την Πολωνία, και τη βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου από την Τετάρτη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Το υπουργείο είπε ότι μαζί με τις κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου έλαβε μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την προμήθεια φυσικού αέριου, ενώ ανέφερε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση.

Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Με την Πολωνία να γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο με τη Βουλγαρία δεύτερη.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και προαναγγέλλει, τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom σε ρούβλια.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε, μαζί με άλλες 49 φυσικές και νομικές οντότητες, στο επίκεντρο πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η Βαρσοβία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και, για τα άτομα που κατονομάζονται, απαγόρευση εισόδου στην Πολωνία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments