Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρίγκιπα Κάρολο: Τι συζήτησαν – Η ξενάγηση στην έπαυλη Dumfries House

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρίγκιπα Κάρολο: Τι συζήτησαν – Η ξενάγηση στην έπαυλη Dumfries House

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

O Kυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, στη Σκωτία, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς

Συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, αν και ιδιωτική, είναι υψηλής σημασίας καθώς συζητήθηκε η μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, θέμα για το οποίο ο πρίγκιπας Κάρολος είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Κατά την επίσκεψη στην έπαυλη Dumfries House, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Έργα 75 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Τατοΐου έως το τέλος του 2025

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σχέδιο για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και χορηγίες). Το σχέδιο θα έχει υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • την αποκατάσταση και διαχείριση από το Δημόσιο 32 κτηρίων
  • την αξιοποίηση 22 κτηρίων από ιδιώτες επενδυτές, με ανταποδοτικό ισοδύναμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα της Ουαλίας στο οποίο γίνεται λόγος για προκλητικό πολιτικό συμβολισμό και θεσμική εκτροπή.

«Δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική και σχόλιο το πρωτοσέλιδο αυτό. Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί και σωστά με θερμό και πανηγυρικό τρόπο το διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις συνιστούν θεσμική εκτροπή. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης για το Τατόι, δεν υπάρχει περίπτωση να το παραδώσει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments