Διεθνή

Μολδαβία: Ποια είναι η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας όπου οι εντάσεις αυξάνονται

Μολδαβία: Ποια είναι η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας όπου οι εντάσεις αυξάνονται

Πηγή Φωτογραφίας: worldbulletin

Γιατί η περιοχή αναδύεται ως πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης του πολέμου στην Ουκρανία

Η ένταση αυξάνεται στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας, δίπλα στην Ουκρανία, όπου οι αρχές λένε ότι εκρήξεις έπληξαν ραδιοιστούς και τα κεντρικά γραφεία της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας σε διάστημα μιας ημέρας.

Να γιατί η περιοχή αναδύεται ως πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυρίως ρωσόφωνη περιοχή αποσχίστηκε από την τότε Σοβιετική Μολδαβία το 1990. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολέμησαν έναν αιματηρό πόλεμο με τις μολδαβικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Ρωσία, η οποία είχε ήδη στρατεύματα που εδρεύουν εκεί, βοήθησε να τερματιστεί η μάχη και η περιοχή έγινε μια από τις πολλές «παγωμένες συγκρούσεις» στην πρώην σοβιετική περιοχή.

Η Υπερδνειστερία είναι φτωχή και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Πήρε το όνομά της από τον ποταμό Δνείστερο, που το χωρίζει από την υπόλοιπη Μολδαβία.

Έχει δικό της νόμισμα και στρατό, περίπου 7.500 άτομα. Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της επικράτειας, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το σοβιετικό κομμουνιστικό σφυροδρέπανο ως κρατικό έμβλημα.

Περίπου 420.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή και μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια. Περίπου 220.000 έχουν μολδαβική υπηκοότητα, 240.000 έχουν ρωσική υπηκοότητα και 130.000 έχουν ουκρανική υπηκοότητα.

Η Μόσχα διατηρεί 1.500 ειρηνευτικές δυνάμεις στην επικράτεια, καθώς και 1.400 στρατιώτες που φρουρούν μια τεράστια αποθήκη όπλων που βρίσκεται εκεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων έχει εγείρει φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως σημείο εκτόξευσης για κάποιο είδος επίθεσης στη δυτική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει τη νέα επίθεση της Μόσχας στα ανατολικά.

Στις 23 Απριλίου, ένας ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η δεύτερη φάση αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» περιελάμβανε ένα σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και τη βελτίωση της πρόσβασής της στην Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο περιοχών του νότου της Ουκρανίας, αλλά για να φτάσει στην Υπερδνειστερία θα πρέπει να περάσει από το Μικολάιβ και την Οδησσό, μεγάλες πόλεις που παραμένουν σταθερά στα χέρια της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει προβοκατόρικες επιθέσεις στην περιοχή που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για ρωσική στρατιωτική δράση.

Οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αρκετές εκρήξεις έθεσαν εκτός δύο κεραίες ραδιοφώνου που εξέπεμπαν ρωσικά και έπληξαν το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Είπαν ότι υπήρξε άλλη μια επίθεση σε στρατιωτική μονάδα. Οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία, η οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τα επεισόδια.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία την Τρίτη για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και καταδίκασε, όπως είπε, ρωσικές απόπειρες να σύρουν την περιοχή στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι αρχές της Μολδαβίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε οποιοδήποτε σημάδι επιδείνωσης της ασφάλειας στην Υπερδνειστερία.

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Μολδαβίας είπε ότι οι επιθέσεις ήταν μια προσπάθεια φιλοπολεμικών φατριών να τονώσουν τις εντάσεις.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά για τα νέα από την Υπερδνειστερία, αλλά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο έπρεπε να παρέμβει στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments