Nέα της αγοράς

Καρέλιας: Κατακόρυφη αύξηση κερδών και πρόθεση να διανείμει μέρισμα-μαμούθ

Καρέλιας: Κατακόρυφη αύξηση κερδών και πρόθεση να διανείμει μέρισμα-μαμούθ

Πηγή Φωτογραφίας: καπνοβιομηχανια καρελια- Sofokleous In

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (χωρίς ΦΠΑ και ΕΦΚ) αυξήθηκε κατά 8,15% φθάνοντας το 2021 στα 228,2 εκατ. ευρώ

Με κατακόρυφη αύξηση κερδών και πρόθεση να διανείμει μέρισμα-μαμούθ, το 2021 υπήρξε μία χρονιά αξιοσημείωτων οικονομικών επιδόσεων για την καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Κατά την περσινή οικονομική χρήση, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η ιστορική καπνοβιομηχανία της Καλαμάτας, πέτυχε να ενισχύσει τον τζίρο των πωλήσεών της κατά 8,5% στα 228,237 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και ΕΦΚ), εκ των οποίων το 75,9% προήλθε από το εξωτερικό.

Η καθαρή κερδοφορία της, βοηθούμενη και από τις σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω της έντονης ανατίμησης της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ κατά την διάρκεια της χρήσης, έκανε άλμα 60,4% και έφτασε στα 86,676 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, συναλλαγματικών διαφορών και αποσβέσεων ανήλθαν σε 106,973 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,65% σε σύγκριση με το 2020.

Αύξηση μεριδίων στην Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση 6.6% στα τσιγάρα και οριακή αύξηση στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, ενώ τα μερίδια αγοράς της Καρέλιας ανήλθαν αντίστοιχα σε 19,34% (2020: 18,24%) και 27,24% (2020: 26,97%).

Παράλληλα, στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών της χώρας, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά τους τελευταίους μήνες στάθηκε ικανή να ανατρέψει την υστέρηση των πωλήσεων που παρουσιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2021, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί αύξηση του κύκλου εργασιών από τον συγκεκριμένο χώρο, κατά 42%.

Μέρισμα-μαμούθ

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προοπτικές, καθώς και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, το Δ.Σ. θα προτείνει στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί την 8η Ιουνίου 2022, τη διανομή μερίσματος, συνολικού ποσού 30.360 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα 11 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προτεινόμενο μέρισμα, είναι υψηλότερο από αυτό της χρήσης του έτους 2020, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,95% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31 Δεκεμβρίου 2021.

Έρχονται ανατιμήσεις

Αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις η εταιρεία αναφέρει πώς «παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις των αντίξοων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία τα τελευταία χρόνια, αλλά και από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αποτέλεσμα των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας, του περιορισμού της προσφοράς σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, της αυξήσεως των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των υποπροϊόντων αυτών και της ηλεκτρικής ενέργειας, της έντονα επεκτατικής πολιτικής των κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως και, τελευταία, της πολεμικής διένεξης Ρωσίας Ουκρανίας».

Κατά την κρίση της Διοίκησης τα αυξημένα κόστη οδηγούν σε αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών όπου είναι εφικτό, ενώ γίνεται λόγος και για μια μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 10 με 20% ή και μεγαλύτερη.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: « Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2021, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σημαντικότατες ανατιμήσεις στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος μεταφορών, ενώ σε κάποιους τομείς η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην παρούσα φάση και υπό το πρίσμα των συνθηκών στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, θεωρούμε απαραίτητη την εξασφάλιση της επάρκειας σε πρώτες και βοηθητικές ύλες και λιγότερο την αναζήτηση αμφίβολης αποτελεσματικότητος εναλλακτικών λύσεων με χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, και όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να κινδυνέψει η ανταγωνιστικότητά μας, προχωρούμε σε αυξήσεις των εργοστασιακών μας τιμών ώστε να καλύψουμε μέρος των παραπάνω ανατιμήσεων. Είναι πεποίθηση μας, όμως, ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά αναμένουμε μία μείωση του μικτού μας περιθωρίου κατά 10 – 20% περίπου, ενώ σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η μείωση στην μικτή κερδοφορία θα είναι μεγαλύτερη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments