Διεθνή

Βρετανία – κορωνοϊός: Ρεκόρ νόσησης για 505 ημέρες – Βρέθηκαν 10 μεταλλάξεις σε έναν ασθενή

Βρετανία – κορωνοϊός: Ρεκόρ νόσησης για 505 ημέρες – Βρέθηκαν 10 μεταλλάξεις σε έναν ασθενή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ Eurokinissi

Η περίπτωσή του δημοσιεύεται σε επιστημονικά περιοδικά της ΕΕ - Εντοπίστηκε επίσης ασθενής ο οποίος ανέπτυξε 10 διαφορετικές μεταλλάξεις

Ασθενής με τη μεγαλύτερη διάρκεια νόσησης από κορωνοϊό είναι ένας Βρετανός, ο οποίος νοσούσε για 505 ημέρες μέχρι που κατέληξε, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Κινγκς Κόλετζ, περίπτωση που δημοσιεύεται σε επιστημονικά περιοδικά της ΕΕ.

Μέχρι πρότινος, η μεγαλύτερη γνωστή σε διάρκεια μόλυνση έφτανε σε 335 ημέρες. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης, το εν λόγω άτομο έπασχε από ανοσολογική ανεπάρκεια και συμμετείχε σε μια μελέτη, που είχε σκοπό να παράσχει πληροφορίες, για το πώς αλλάζει ο ιός σε μακροχρόνια ασθενείς.

Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις, ότι νέες παραλλαγές του ιού μπορούν να αναπτυχθούν σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

“Κλειδί” για τη διάρκεια νόσησης το ανοσοποιητικό

Σε άτομα με λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, μια λοίμωξη από κορωνοϊό διαρκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνήθως μία έως δύο εβδομάδες.

Ακόμα κι αν ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR για έως και 90 ημέρες, δεν είναι πλέον σε θέση να αναπαραχθεί. Αυτό όμως είναι διαφορετικό για άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου οι ενεργές λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν εννέα ασθενείς με κορωνοϊό, που είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων ασθενειών ή θεραπειών. Κατά μέσο όρο, είχαν μολυνθεί για 73 ημέρες. Σε δύο ασθενείς, η μόλυνση διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο.

10 μεταλλάξεις του ιού σε έναν μόνο ασθενή

Η τακτική δειγματοληψία και η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε, ότι πέντε από τους εννέα ασθενείς ανέπτυξαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη σε παραλλαγές, που θεωρούνται ανησυχητικές, ενώ βρέθηκαν δέκα μεταλλάξεις σε έναν ασθενή, οι οποίες εμφανίζονται μεμονωμένα σε ανησυχητικές παραλλαγές, όπως οι Άλφα, Γάμμα, Δέλτα ή Όμικρον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments