Διεθνή

ΗΠΑ: Η FED αύξησε μισή μονάδα τα επιτόκια για να “συγκρατήσει” τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Η FED αύξησε μισή μονάδα τα επιτόκια για να “συγκρατήσει” τον πληθωρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: investopedia

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 22 χρόνια

Η Fed αυξάνει, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 0,75% στο 1% για να αντιμετωπίσει τον χειρότερο πληθωρισμό που έχει δει η Αμερική τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 8,5%.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων, κατά 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατά 95 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά, όταν τον Μάρτιο, προέβη στην πρώτη αύξηση στο εύρος του 0,25%-0,50%.

Κατά την προηγούμενη αύξηση, οι αξιωματούχοι έδειξαν το δρόμο για επιπλέον έξι αυξήσεις επιτοκίων φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 22 χρόνια

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τόσο πολύ τα επιτόκια.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι «παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρέμειναν ισχυρές».

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα είπε ότι παραμένει υψηλός, με φόντο τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές.

Η Fed αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία είναι πολύ αβέβαιες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα προκαλούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, τα lockdown στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να εντείνουν τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Επιτροπή παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τους κινδύνους», γράφει η ανακοίνωση της Fed. Δεύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed μέσα στο 2022

Η Κεντρική Τράπεζα είπε ότι στοχεύει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό της τάξης του 2% μακροπρόθεσμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments