Πολιτική

Συνέδριο ΝΔ: Απολογισμός και προοπτικές

Συνέδριο ΝΔ: Απολογισμός και προοπτικές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Συνέδριο ΝΔ: Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι το 14ο Συνέδριο της Νέα Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον αναλυτή ότι η ΝΔ είναι το κόμμα με τον μεγαλύτερο συνεδριακό πλούτο σε σχέση με κάθε άλλο κόμμα εξουσίας της μεταδικττορικής Ελλάδας

Το 14ο Συνέδριο της Νέα Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον αναλυτή ότι η ΝΔ είναι το κόμμα με τον μεγαλύτερο συνεδριακό πλούτο σε σχέση με κάθε άλλο κόμμα εξουσίας της μεταδικττορικής Ελλάδας, ακόμη και με κόμματα της ιστορικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Το Συνέδριο βρίσκει, όμως, το κόμμα της Κεντροδεξιάς στην κυβερνητική εξουσία, στην οποία έχει αναδειχθεί από τον Ιούλιο του 2019 και η άσκηση της οποίας έφερε τη ΝΔ αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Η συνεδριακή στιγμή της ΝΔ δεν ενδείκνυται λοιπόν ούτε για κλακαδόρους – χειροκροτητές ούτε για αυτάρεσκες κομματικές φιέστες, αλλά υπαγορεύει την περισυλλογή για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της διακυβέρνησης.

Μετά την επάνοδό της στην εξουσία, η ΝΔ δεν ευτύχησε να αναλάβει εκ νέου κυβερνητικά καθήκοντα σε ήρεμα νερά, αλλά κλήθηκε να ασκήσει κυβερνητική εξουσία εν μέσω της Covid – 19, η οποία έλαβε ταχύτατα πανδημικά χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το ρίσκο της υπεύθυνης αντιμετώπισης της πανδημίας, αγνοώντας τις διαψευσθείσες φωνές των συνομωσιολόγων που, αυτή τη φορά, έφθασαν να ενδυθούν ο ένδυμα των περιφερόμενων επιδημιολόγων.

Η υπεύθυνη αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης υποβοηθήθηκε από μια κομματική και κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία με διοικητικές ικανότητες, που, πλέον, γίνονται αποδεκτές ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους και οι οποίες έπρεπε να επιστρατευθούν για την αναχαίτιση της κρίσης που ήρθε να ξεσπάσει, λίγο καιρό αργότερα, στις σχέσεις της Ελλάδας με τον εξ Ανατολών γείτονα. Το διπλωματικό διοικητικό υποσύστημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε τον δρόμο της σταθερής αναφοράς στο δημόσιο διεθνές δίκαιο και στην αξία του ώριμου πολιτικού διαλόγου, επιλογή που, τελικά, δικαιώθηκε ωθώντας ταυτόχρονα τις τουρκικές αξιώσεις στο περιθώριο της γελοιοποίησής τους.

Η πρόσφατη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση ήρθαν να προστεθούν στην ήδη πλούσια ατζέντα των κρίσιμων προβλημάτων, που ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αντί των άμετρων παροχών που επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα το καλάθι της νοικοκυράς και τα δημόσια οικονομικά η ΝΔ κινείται, έως τώρα τουλάχιστον, της λελογισμένης οικονομικής υποστήριξης, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και της ΝΔ.

Τα σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν και χαράσσουν τις γενικές γραμμές εντός των οποίων καλείται να κινηθεί το κυβερνών κόμμα, αν βέβαια δεν επιθυμεί να απωλέσει την επαφή του με το κοινωνικό σώμα.

Η σοφή επιλογή του διεθνούς δικαίου στην συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αναγκαίο να συνοδευθεί με αταλάντευτη προσήλωση. Το  ίδιο καλείται να πράξει η ΝΔ με την περαιτέρω ώθηση που έδωσε στις συναλλαγές με το κράτος μέσω της ηλεκτρονικής οδού, με την ένταση που πυροδοτεί και πάλι η ανερμάτιστη τουρκική επεκτατικότητα του Ερντογκάν, κυρίως όμως με την διαρκή παρακολούθηση των ενεργειακών και πληθωριστικών κρίσεων και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις υποστήριξης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Σε αντίθετη περίπτωση, ανοίγεται διάπλατος ο δρόμος της πολιτικής αυταρέσκειας και της οίησης, με ό,τι εκλογικά αυτό συνεπάγεται για ένα κόμμα, εν όψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών, που ο συντακτικός νομοθέτης τις θέλει σε ένα χρόνο, το αργότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments