Nέα της αγοράς

Ταϊβάν: Καλλιέργησαν κοράλλια δίπλα σε θεμέλια ανεμογεννητριών

Ταϊβάν: Καλλιέργησαν κοράλλια δίπλα σε θεμέλια ανεμογεννητριών

Πηγή Φωτογραφίας: Travelstyle - ΕΛΛΑΣ - WordPress.com

Ταϊβάν: Τον ερχόμενο Ιούνιο θα τοποθετηθούν προνύμφες και στη συνέχεια θα καλλιεργηθούν κοράλλια

Ένα σενάριο που ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία εξετάζουν στη δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted: την καλλιέργεια κοραλλιών στα θεμέλια υπεράκτιων ανεμογεννητριών με απώτερο σκοπό να ανακαλύψουν εάν η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σε συνεργασία με ταϊβανέζους εταίρους της, η ιδέα της Oersted θα δοκιμαστεί στα «τροπικά νερά της Ταϊβάν» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της εταιρείας, ReCoral, την οποία άρχισε να σχεδιάζει το 2018.

Πέρυσι, οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα ReCoral κατάφεραν να καλλιεργήσουν νεαρά κοράλλια σε μια τοποθεσία δίπλα στην αποβάθρα σε υποστρώματα από χάλυβα και σκυρόδεμα.

Οι δοκιμές που έχουν σχεδιαστεί για τον Ιούνιο του 2022 θα περιλαμβάνουν μια προσπάθεια εγκατάστασης προνυμφών και στη συνέχεια καλλιέργειας κοραλλιών στο Greater Changhua 1 Offshore Wind Farm, μια σημαντική εγκατάσταση σε θαλάσσια ύδατα 35 έως 60 χιλιόμετρα (22 έως 37 μίλια) μακριά από τις ακτές της Ταϊβάν. Το έργο θα χρησιμοποιήσει χώρους έκτασης ενός τετραγωνικού μέτρου σε τέσσερα υπόβαθρα.

Κατά την Orsted, οι στόχοι του έργου είναι «να προσδιοριστεί εάν τα κοράλλια μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία σε θεμέλια υπεράκτιων ανεμογεννητριών και να αξιολογηθεί η πιθανή θετική επίδρασή τους στη βιοποικιλότητα από μια πιθανή επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής».

Ο ρόλος των κοραλλιογενών υφάλων

Εκτός από τη εκπληκτική ομορφιά τους, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον φυσικό κόσμο.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), περίπου το ένα τέταρτο των ψαριών του ωκεανού βασίζεται σε υγιείς κοραλλιογενείς υφάλους. «Τα ψάρια και άλλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο και τροφή, αναπαράγονται και εκτρέφουν τα μικρά τους στις πολλές εσοχές και σχισμές που σχηματίζονται από τα κοράλλια», αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία.

Σύμφωνα δε με τη NOAA, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προσφέρουν προστασία στις ακτές από τη διάβρωση και τις καταιγίδες, καθώς και θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινότητες.

Παρά τη σημασία τους, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη απειλούνται άμεσα κυρίως από τη διαδικασία της λεύκανσης των κοραλλιών. Τον Μάρτιο, η Αρχή Προστασίας του Θαλάσσιου Πάρκου Great Barrier Reef της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε ένα τέταρτο γεγονός μαζικής λεύκανσης από το 2016.

Η γενική ιδέα του έργου ReCoral είναι ότι η σταθερότητα στη θερμοκρασία του νερού θα περιορίσει την πιθανότητα λεύκανσης των κοραλλιών, επιτρέποντας την υγιή ανάπτυξη των κοραλλιών στα θεμέλια των στροβίλων.

Είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα η αλληλεπίδραση των ανεμογεννητριών με τον φυσικό κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ζωής ή της ζωής των πτηνών – είναι πιθανό να αποτελέσει πεδίο μεγάλης συζήτησης και αντιπαράθεσης στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments