Διεθνή

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για εισαγωγές πετρελαίου – Η Ουγγαρία καθυστερεί την ΕΕ για το εμπάργκο

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για εισαγωγές πετρελαίου – Η Ουγγαρία καθυστερεί την ΕΕ για το εμπάργκο

Πηγή Φωτογραφίας: Daily News Hungary, Αρχείου

G7: Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα

Η G7 δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην  Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες.

Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Η Ουγγαρία καθυστερεί το σχέδιο της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθυστερώντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ που έχει ως στόχο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ έληξε την Κυριακή χωρίς καμία συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν ,επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η πρόταση της ΕΕ αποσκοπεί στην απαγόρευση του αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου 2023. Η ΕΕ είχε προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και στην Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η εξαίρεση δεν κατάφερε να πείσει την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει το σχέδιο την Κυριακή για την απαγόρευση του πετρελαίου καθώς και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments