Διεθνή

Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα

Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα

Πηγή Φωτογραφίας: Sky News, World Nation News, FGN News

Σρι Λάνκα: Την παραίτηση του, από τον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα υπέβαλε ο Μαχίντα Ρατζαπάκσα

Την παραίτηση του, από τον πρωθυπουργικό θώκο της Σρι Λάνκα υπέβαλε ο Μαχίντα Ρατζαπάκσα, καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είναι ο μικρότερος αδελφός του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τις νοσοκομειακές υπηρεσίες της χώρας ότι οι βιαιότητες εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σρι Λάνκα τις καταδίκασε.

«Καταδικάζουμε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζητούμε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα, να συλλάβει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη οποιοδήποτε άτομο υποκίνησε τη βία», έγραψε στο Twitter η διπλωμάτης Τζούλι Τσανγκ και απηύθυνε έκκληση «για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στο νησί».

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία της Covid-19 η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.

Διαδηλώσεις για την πτώση της Κυβέρνησης

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να καταλάβουν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα, του μεγαλύτερου αδελφού του αρχηγού του κράτους και θεωρούμενου ως αρχηγού της ισχυρής οικογένειας πολιτικών στην Τανγκάλα, στο νότιο τμήμα της νήσου.

Τέτοιες διαδηλώσεις θα ήταν αδιανόητες ως πριν από μόλις μερικούς μήνες στην περιοχή αυτή, παραδοσιακά οχυρό των υποστηρικτών της οικογένειας Ρατζαπάξα.

Στο Κολόμπο, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες πολιόρκησαν για ώρες χθες Δευτέρα τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού, που προστάτευαν αστυνομικοί οι οποίοι έφεραν οπλισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments