Διεθνή

Ρωσία Φινλανδία: Κόβει το ρεύμα λόγω οφειλών

Ρωσία Φινλανδία: Κόβει το ρεύμα λόγω οφειλών

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail

Ρωσία Φινλανδία: Η Μόσχα ετοιμάζεται να κόψει το ρεύμα στην Φινλανδία μέσα στο Σαββατοκύριακο λόγω οφειλών.

Η Ρωσία αναμένεται να κόψει το ρεύμα στην Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί πως Φινλανδία και Σουηδία πρόκειται να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, πράγμα που έχει εκνευρίσει την Μόσχα.

Η ρωσική εταιρεία του κλάδου κοινής ωφέλειας Inter RAO ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας.

Διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών

Η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται στη δυσκολία της πραγματοποίησης πληρωμών για την ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην αγορά, αναφέρει η Fingrid σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη την ίδια την Inter RAO.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο φινλανδικό δίκτυο”, συνεχίζει ο διαχειριστής του δικτύου, σημειώνοντας ότι οι ποσότητες που εισάγονται από τη Ρωσία αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Τι αναφέρει η εταιρεία

Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία. «Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε. Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ένταση και ρωσικές απειλές για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε ρεπορτάζ φινλανδικής εφημερίδας, το οποίο μετέδωσε ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία από την Παρασκευή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις και πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments