People

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν ένα μήνυμα για τον πρόεδρό τους: «Πήγαινε σπίτι σου»

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν ένα μήνυμα για τον πρόεδρό τους: «Πήγαινε σπίτι σου»

Πηγή Φωτογραφίας: France 24 - Tribune India - Vox

«Οι άνθρωποι της Σρι Λάνκα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης»

Καθώς η Σρι Λάνκα παλεύει με τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ορισμένοι Winnipegger μαζεύονται για να στείλουν υποστήριξη στην πατρίδα τους. Η κατάσταση στη χώρα της Νότιας Ασίας κλιμακώθηκε τη Δευτέρα, καθώς ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα παραιτήθηκε, πυροδοτώντας βίαιες επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Η Shenaly Kuluppuarachchi σπουδάζει παγκόσμια πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. Της λείπουν οι γονείς της, τους οποίους δεν έχει δει πριν από την πανδημία, αλλά η κατάσταση στη χώρα δεν την κάνει ασφαλή για ταξίδια.

«Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στις καθημερινές μας εργασίες», είπε η Kuluppuarachchi. «Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να τηλεφωνήσω στη μαμά μου και να μάθω αν είναι καλά, όταν ξυπνήσω το πρωί».

Οι γονείς της ζουν στο Κολόμπο, μια πόλη που βρίσκεται τώρα σε κρίση. Οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση αυτή την εβδομάδα από υποστηρικτές της κυβέρνησης, με 23 να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Οι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού για ένα μήνα, καλώντας τους να παραιτηθούν. Η παραίτηση της Μαχίντα Ρατζαπάκσα τη Δευτέρα προκάλεσε βία και πυρκαγιές σε σπίτια πολιτικών.

«Είδα επίσης την αστυνομία και τις δυνάμεις να πυροβολούν τυχαία για να διαλύσουν τα πλήθη, κάτι που δεν νομίζω ότι είναι σωστό», είπε η 25χρονη. «Είναι βασική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για αρκετούς μήνες, οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν υπομείνει μεγάλες ουρές για να αγοράσουν καύσιμα, αέριο μαγειρικής, τρόφιμα και φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 18,7% τον Μάρτιο.

Οι διαδηλωτές που συνωστίζονται στους δρόμους στη Σρι Λάνκα από τον Μάρτιο λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και η οικογένειά του – που κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Σρι Λάνκα τα περισσότερα από τα τελευταία 20 χρόνια – ευθύνονται για την οικονομική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments