Ελλάδα

Ματωμένο φεγγάρι 2022: Πού θα δείτε την υπερ-πανσέληνο του Μαΐου

Ματωμένο φεγγάρι 2022: Πού θα δείτε την υπερ-πανσέληνο του Μαΐου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Πρόκειται για το πρώτο ματωμένο φεγγάρι του 2022 - Το επόμενο θα συμβεί τον Νοέμβριο και το μεθεπόμενο το 2025

«Ματωμένο Φεγγάρι» αποκαλείται η πανσέληνος του Μαΐου 2022 επειδή συνδυάζεται και με ολική έκλειψη Σελήνης.Η πανσέληνος του Μαΐου 2022 αναμένεται να σημειωθεί αύριο (16/05) και πρόκειται να κορυφωθεί στις 07:15 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η πανσέληνος του Μαΐου θα είναι εμφανής ήδη από τη νύχτα της Κυριακής. Πρόκειται για μια «υπερ-πανσέληνο», ιδιαίτερα φωτεινή που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς του, το οποίο είναι και το κοντινότερο που μπορεί να βρεθεί στον πλανήτη μας.

Ορατή κι από την Ελλάδα

Η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα προτού το φεγγάρι φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς του που είναι το πιο κοντινό στον πλανήτη μας. Γι’ αυτό, το βράδυ της Κυριακής (15/05) και στη διάρκεια της έκλειψης που θα ακολουθήσει, η Σελήνη, που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη.

Πάντως, η έκλειψη θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς, επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Αθήνα θα υπάρξει μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 π.μ. της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

Επισημαίνεται πως η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments